"Ale Żyd" - manifest
Witajcie, od razu na wstępie powiem, że wszyscy Ci, którzy często używają stwierdzenia "ale Żyd" Mogą od razu wyjsć. Tylko niech zamkna za sobą drzwi.
To stwierdzenie jest obecne w całym zyciu praktycznie co chwilę. Zastanówcie się, ile razy słyszeliście te dwa słowa? Ja słyszę je coraz częściej i coraz bardziej mnie to denerwuje. Otóż stwierdzenie "ale Źyd" najczęściej odnosi się do osób które nie chcą się czyms podzielić, albo nam czegoś dać. Ale kim tak naprawde są żydzi? Czy wy kiedykolwiek spotkaliście prawdziwego żyda? Ja wam powiem, że tydzień temu miałem okazje spotkac jednego z nich. Przyjechał do Polski, czegoś się dowiedziec o rodzicach którzy zginęli podczas II Wojny Światowej. Przyjechał, wiadomości o rodzicach odnalazł, jednak w dniu kiedy z nim rozmawiałem, dowiedziałem się że odjeżdża stąd ze smutkiem. Usłyszał tu kilka razy owe powiedzenie - "ale Żyd". Podczas rozmowy z nim dowiedziałem sie jak bardzo niesprawiedliwe są te dwa słowa. Bo żyd, gdybyś potrzebował to oddałby ci ostatnie kilka groszy.
Ludzie! Zrozumcie! Żyd jest człowiekiem, nieco innym od nas a przynajmniej my tak go postrzegamy. A dlaczego? Bo jest innej wiary? Bo naród ten tyle sie wycierpiał podczas II Wojny Światowej? No powiedzcie sami czy to stwierdzenie nie jest niesprawiedliwe? Uzywamy tych słów może z przyzwyczajenia, niktórzy by tak pewnie powiedzieli. Przyzwyczajenie? To brzmi tak jakbyś sie przyzwyczaił do obrażania innych i bez tego nie mógłbys zyc.
Mam nadzieję że ta moja wypowiedź, chociaz troche pobudziła w was ducha, który w chwili gdy usłyszycie te dwa słowa - "ale Żyd" - głośno zaprotestuje. Nie bójcie sie zwrócic komus uwagi. Ktoś kto tak mówi, naprawde nic o tym narodzie nie wie. Pozdrawiam was wszystkich i zachęcam do przemyslen na ten temat.
By. Kukizz
@Edit: Żyd pisany z dużej litery jest tylko jako pojedyncza osoba, żydzi jako naród albo grupa ludzi pisze się z małej, według zasad pisowni języka polskiego. To dla Pana Baronie.
Ostatnio edytowany przez Kukizz - 01-10-2006 o 22:04.
Powód: Wytłumaczenie zasad pisowni
|