po setkach godzin trenowania na slimach zauważyłem że na poczatku slim prawie wogule mnie nie trafia a po kilkunastu godzinach treningu z tym samym slimem nie dąże leczyć sie exurami... Jestem tego całkowicie pewien, powtarzało to się wielokrotnie a więc można dojść do wniosku że wszystkie potwory tak samo jak ludzie mają sklle, lvle, mlvle które rosną tak samo jak dla graczy, tylko że mlvla i lvla dla potwora nie da rade wytrenować z wiadomych przyczyn, natomiast trenowanie skilli jest możliwe, chociaż nie ma to zbyt wielkiego sensu. Szczególnie w przypadku monka który napewno ma olbrzymie skille, nieosiągalne dla gracza(npc tak samo jak gracze prawdopodobnie mogą nosić przedmioty zbroje itp. jednakże nie noszą ich z prostej przyczyny - prościej jest dać wyższe skille dla potwora niż bawić się żeby nie wypadały przedmioty podczas śmierci - tak jak z gracza, wiec taki monk musi miec olbrzymie skille żeby tak cięzko było go trafić oraz aby zadawał odpowiednie obrażenia)
Swoje rozważanie głównie opieram na moim doświadczeniem w robieniu serwera Ultimy Online ( tibia jest na podstawie starej wersji ultimy ) tam potwory również miały nieporównywalnie wysokie współczynniki w porównaniu do graczy(nie możliwe do osciągnięcia)
ale sie rozpisałem