Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
IMHO CipSoft zabiera się do przerobienia Rookgaardu... i dobrze, ten Rook już się ludziom znudził.
Albo chcą wprowadzić jakieś 'introduction' do gry, szybki manual albo coś w tym stylu. Kto wie co oni planują.
Mam nadzieję, że nie zrobią czegoś niedorzecznego, lub całkowicie zbędnego... jak to mają (mieli) w zwyczaju robić.
|
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tawer Redeye
I dobrze że biorą się za modernizacje rookgaardu, wolałbym żeby do nauki gry było na początku opisane gdzie kliknąć żeby otworzyć skrzynkę, wejść po drabinie, jak brać loota i atakować potworki itp. Potem łatwe nabicie 8lvl i dobra jest.
|
Hmmm... byłoby fajnie, gdyby coś, cokolwiek przerobili. Co prawda wiem, że są tu ludzie na tyle wytrwali, że potrafią grać na Rookgaardzie wciąż w tym samym otoczeniu, no, ale może warto byłoby to otoczenie nieco urozmaicić. :-)
Tak naprawdę, to ja już wcześniej
pisałem o tym, co według mnie można by było ulepszyć na Rookgaardzie, szczególnie, że zmiany te wpłynęłyby na atrakcyjność gry przede wszystkim dla początkujących. Myślę jednak, że to właśnie ten temat jest bardziej odpowiedni na takie dywagacje, dlatego wybaczcie, ale zacytuję tu sam siebie:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Jarassimus
Mimo, iż sam mam Rookstayera (co prawda ostatnio w ogóle rzadko gram w Tibię, a na Rookgaardzie to... huhu! ;-), to jednak jestem przeciwny jakimkolwiek nowym potworkom na tej wyspie. Powody tego są właściwie te same, o których niektórzy tu już wspominali: - To ma być wyspa dla początkujących. Szukasz silniejszych wrażeń - idź na main.
- Wyposażenie i umiejętności (skills) Rookstayerów są zbyt słabe do pokonania wielu silnych potworków.
- Nowe, silne potworki na Rooku zamiast zachęcać do opuszczenia wyspy na 8 poziomie - tylko zachęcałyby do pozostania na niej.
- Rookstayerzy (w tym ja)? Hmmm... no cóż - niech czują ten ból powolnego i długiego zdobywania leveli w porównaniu z mainem ;-). Trzeba było tu nie zostawać ;-). Nie no, oczywiście jaja sobie tu zdeczka robię. ;-)
Jakkolwiek jednak uważam, że na Rookgaardzie powinny zostać dobrze rozszerzone dialogi z NPC-ami (w szczególności z Seymourem), w których można by było się wiele dowiedzieć na temat mainlandu. Dialogi te powinny zostać tak pomyślane, aby nie zdradzały zbyt wielu tajemnic na głównym kontynencie, ale dawały początkującemu graczowi do myślenia i zachęcały go do wyjścia z Rooka.
Seymour mógłby zatem wspomnieć coś o depo, do którego gracz na mainie będzie mógł chować przedmioty. Mógłby też coś opowiedzieć o czarach i runach (ale tylko tak pokrótce). A jeśli nie Seymour (bo pewnie z czarami to on do czynienia zbyt wiele nie ma ;-), to Cipfried. No i mógłby coś też (Seymour albo Dallheim) napomknąć o znacznie silniejszych potworkach, ale także o tym, że gracz na mainie będzie o wiele szybciej zdobywał swe umiejętności tak, że potworki te będą dla niego coraz łatwiejsze do zabijania. Wszak ponoć Dallheim swego czasu walił cycki (znaczy: zabijał cyklopy - bez głupich skojarzeń, proszę :-P). ;-)
Taki gracz, który niewiele wie o Tibii, ale chce poświęcić trochę czasu na porozmawianie z NPC-ami, a jednocześnie jest żądny mocnych wrażeń, szybko zobaczy, że Rookgaard jest dla niego nudną cząstką tego co może zobaczyć po wyjściu na mainland. I wtedy jak najszybciej wyjdzie. ;-)
Co Wy na to?
|
Heh, no właśnie, co Wy na to? Takie rozwiązania zapewne przydałyby się ludziom, którzy chcieliby o Tibii wiedzieć więcej niż wiedzą obecnie.
Może właśnie CipSoft o tym myśli i ma zamiar to wprowadzić w zimowym update?
Pozdrowienia.