Temat: Irlandia
Zobacz pojedynczy post
stary 23-10-2006, 00:31   #30
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rohen Pokaż post
wiesz ile zarabiamy? (woda+prąd+jedzenie+internet+zwierzeta) zarabiamy okolo 3.5 tys zl z czego odejmujemy to wsyzstko i wychodzi nam 1.5 tys zl i jak ku*wa zyc w tym kraju?
I ty narzekasz? Slabo. Moja matka i ojciec zarabiajace 1500... brutto. A stac nas bylo na dobry telewizor, komputer, internet + pare innych luksosow. Utrzymuja takze mojego brata na studiach;]

Zreszta, jezeli nie mozesz byc szczesliwy z 1500 zlotych jak mozesz byc szczesliwy z 8000? Nakupujesz sobie tylko rzeczy o ktore bedziesz sie martwil.

Cytuj:
A teraz ciągle protestują, bo chcą być zawsze najważniejszymi robotnikami w Polsce. głupie przyzwyczajenie.
Glupie to jest twoje pojmowanie spraw a nie ich podejscie. Protest to przywilej kazdego. A skoro protestuja wszyscy gornicy to cos jest na rzeczy. Ja za mniej niz 15 tys miesiecznie + premie pod ziemia nie zgodzilbym sie pracowac;] Zycie mi za bardzo mile.

W Polsce trudno znalezc prace? No tak - ciezko znalezc prace jak sie niczego nie szuka. Albo nie chce sie przekwalifikowac... albo chce sie zarabiac 3500 netto po studiach odbytych 20 lat temu.

Polska to nie czerwony krzyz. Twoi rodzice nie moga znalezc pracy? NIech rozkreca wlasny biznes. W UP mozna uzyskac darmowa pozyczke w granicach 10-12 tys. Nie jest to duzo, ale na poczatek calkiem sporo. A z kasa z UE? Male przedsiebiorstwa moga dostac calkiem sporo pieniedzy. Niestety - zeby to zrobic trzeba troszeczke poszukac, posiedziec nad papierami - ogolnie sie pomeczyc. A ilu polakow wychowanych za czasow PRLu ma ochote sie meczyc? Przeciez tam wszystko pod nos bylo podstawiane. Praca? Przeciez cos takiego w tamtych czasach nie istnialo.

Ze niby u nas brakuje pracy? Sory, 2 lata u UP pracowalem - pracy bylo od groma i troche. Tylko ludzie zamiast pracowac wola siedziec na kuroniu.

Ze po studiach ciezko znalezc prace? OCZYWISCIE - jak 5 lat przebimbalo sie i odwalilo "lewe" praktyki. WSYSCY moi kumple z magistrem i licencjatem maja prace. Inna sprawa, ze po studiach na wydziale oceanotechnika w POlsce nie masz prawa znalezc pracy.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem