Zobacz pojedynczy post
stary 26-10-2006, 17:11   #1
Lenrock
Użytkownik Forum

Lenrock's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2006
Lokacja: Giżycko

Stan: Na Emeryturze
Świat: Selena
Domyślny Samobójstwo 14-latki - sąd zdecydował o losie gimnazjalistów

Sąd Rodzinny w Gdańsku zdecydował, że gimnazjaliści, którzy upokorzyli 14-letnią Anię, trafią na 3 miesiące do schroniska dla nieletnich - poinformowała telewizja TVN24.
Wydział rodzinny i nieletnich gdańskiego sądu rejonowego zakończył przesłuchanie dwóch gimnazjalistów, którzy tydzień temu molestowali seksualnie swoją koleżankę z klasy. Następnego dnia dziewczynka popełniła samobójstwo.

Posiedzenie sądu było niejawne, na salę chłopców wprowadzono w kajdankach w asyście kordonu policji. Zgromadzeni przed salą sądową rodzicie i rodzeństwo chłopców nie chcieli rozmawiać z mediami. Sąd wzywał chłopców na salę pojedynczo, by skonfrontować ich zeznania. Pojawiły się bowiem rozbieżności w ich zeznaniach.

Według relacji radia RMF, w pewnym momencie z sali wyszedł adwokat, którego wynajęli rodzice chłopców. Powiedział, że będzie dążył do tego by przekonać sąd, że to nie chłopcy są winni tego co się stało, a szkoła i nauczyciele.

14-letnia Anna H. była uczennicą drugiej klasy Gimnazjum nr 2 w Gdańsku. W miniony piątek, czterej koledzy obezwładnili dziewczynkę podczas lekcji, pod nieobecność nauczycielki. Chłopcy zdjęli jej spodnie i bieliznę, symulowali gwałt. Wszystko nagrywał na telefon komórkowy piąty ze sprawców.

Całe zajście przez kilkanaście minut obserwowało 20 nastolatków, nikt z nich nie pomógł dziewczynie.

Zapłakana 14-latka uciekła z lekcji do domu. Nie rozmawiała o zajściu z rodzicami. Dzień później odebrała sobie życie. Powiesiła się w swojej sypialni na skakance. Na jutro zaplanowano pogrzeb dziewczynki.

Chłopcy, którzy są sprawcami upokorzenia 14-latki twierdzą, że chcieli zażartować z koleżanki, która się im podobała.

Według prawa - najniższą karą wobec nieletnich jest ustanowienie kuratora, najwyższą - pobyt w domu poprawczym.

ZAMIESZCZONY TEKST SKOPIOWANY JEST Z PORTALU ONET.PL (mam nadzieje, że nie będą mnie za to ścigać :-) )

Ostatnio edytowany przez Lenrock - 26-10-2006 o 19:51.
Lenrock jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.