Cytuj:
(temat nie ma na celu, obrazania, dyskyrminowania Jehowych)
|
@Cederiel
Skoro ten temat nie ma na celu obrażania Jehowych to po jakiego wklejasz te całe 9 punktów?
Cytuj:
- Tak, słyszę cię Jurku. Musiałem otworzyć drzwi... Co mówiłeś?... A
wypisałeś te akty własności?... Co? Jehowcy robią problemy? Przecież chcieli
ten teren, wpłacili zaliczkę... Co ty mówisz?! Takie gnoje... Co za ludzie,
będą straty jak cholera. Całą tę bandę z mostu zrzucić, w łeb strzelić i do
piachu, ech... Dobra kończę, bo mam gości. Odezwę jak przyjdzie
potwierdzenie z urzędu. [Kończymy rozmowę i przenosimy koncentrację na ŚJ.]
- Słucham, to czego sobie państwo życzą?
|
Skąd ty wiesz jak ci Jehowcy mogą się zachować? Nie sądze że wypróbowałeś te scenki...
Cytuj:
Nie chcecie żeby Świadkowie do Was przychodzili? Powiedzcie Im to wprost. Wiecie, to działa. Takie żarty są śmieszne, ale tylko "na papierze". Pomyślcie jak Wy byście się poczuli gdyby ktoś z Was kpił, lub raczej z Waszej wiary. (...)Dorośnijcie.
|
Wreszcie ktoś kto myśli normalnie. Popieram.
Cytuj:
przy spotkaniu z nimi warto powiedzieć że jesteśmy katolikami i wskazać drogę do kościoła mówiąc "jeszcze masz szansę się nawrócić"
|
Tak, my mówimy że mają szansę się NAWRÓCIĆ, a Jehowy mówią że możemy PRZEJŚĆ na ich wiarę. Jest różnica.
Moglibyśmy się zastanowić nad tym jak to jest z Biblią w różnych wyznaniach. Wiara Ś.J. opiera się na Biblii, a każdy jej werset jest analizowany dosłownie i drobiazgowo. Prawdą jest to że katolicy prawie w ogóle Biblii nie znają (np. moi koledzy uważają że Łukasz był apostołem). Jestem zdania że gdybym na ulicy zaczepiła któregoś z przechodni (katolika) nie wymieniłby mi z pamięci 12 Apostołów. A już pewnością jest to że bardzo niewiele ludzi przestrzega wszystkich przykazań. Np. Szanuj bliżniego swego jak siebie samego, już te wszystkie obrażliwe przykłady jak zagiąć Ś.J., dowądzą że to przykazanie nie jest przestrzegane.