Cytuj:
Oryginalnie napisane przez p.l
modlitwa do Maryi czy do Świętych to nie jest explicite modlitwa w takim samym znaczeniu jak do Boga. Ponieważ to Bóg ma moc sprawczą, a do Świętych (w tym Maryi) zanosimy probśby aby będąc przed Majestatem Stwórcy wstawiali się/orędowali/prosili za nami (taki jest sens Świętych Obcowania). Najłatwiej zauważyć to na przykładzie litanii, tylko w litaniach do Jezusa, Serca Jezusowego itp jest "zmiłuj się nad nami!", we wszystkich innych (do Świętych) jest "módl się za nami", "wstawiaj się za nami". Pozostaje pytanie, dlaczego Maryja jest w Kościele predystynowana nad innych Świętych? A zastanówmy się, kto ze Świętych może mieć u Jezusa największe chody jak nie jego rodzona Matka? (która z resztą była bez grzechu w przeciwieństwie do reszty Świętych).
|
Jezus zosłał zesłany, właśnie po to żeby był pośrednikiem pomiędzy Bogiem a ludźmi. Moim zdaniem Ty sam powinieneś się starać tylko i wyłącznie u Chrystusa, o to by zostać wpisanym do księgi żywota, bo droga do Ojca wiedzie tylko przez Chrystusa.
Cytuj:
Jeśli usłyszałem Dobrą Nowinę o Chrystusie, to jedyną drogą do mojego zbawienia jest Jezus Chrystus <- to nie jest czyjś domysł. Czyli jest tak że wszyscy wierzący w to że Jezus był Bogiem-Człowiekiem mają najważniejszy fundament ku Zbawieniu. Czyli wychodzi na to że wszyscy chrześcijanie są dobrymi kandydatami do Zbawienia.
|
O to mi chodziło.
Cytuj:
Pozostaje kwestia Sakramentów, które są "ważne" jedynie w Kościele Katolickim i Prawosławnym (jak ktoś chcę, mogę potem wyjaśnić czemu tak jest). Odnosząc się do przytoczonego w poprzednim moim poście fragmentu o wielkiej chłoście, można by przyjąć że protestanci właśnie za nieprzyjmowanie sakramentów otrzymają tę chłostę ponieważ Jezus jasno mówił o konieczności sakramentów, co wcale nie implikuje tego że po otrzymaniu chłosty nie wejdą do Nieba. Tak samo rzymsko-katolicy mogą oberwać za zbyt małe uszanowanie dla Słowa Bożego.
|
A to się nowych rzeczy dowiedziałem. Protestanci nie przyjmują sakramentów? Skąd masz te informacje?
Cytuj:
nie widzę po co przywołałeś te słowa. Czy ja powiedziałem, że ich winię za nachalność? że się chce za to mścić? Naturalną zasadą w kulturze jest to że na podstawie zachowań jednostek powstaje krzywdzący stereotyp o ogóle. A na podstawie fałszywego stereotypu powstają żarty.
|
O właśnie, stereotypy, a jak chyba wszyscy wiemy stereotypy są w większości negatywne. Po co się do nich odnosić?