Lasooch, nie wiem jak Wy, ale ja chodziłem do takiego gimnazjum, gdzie zabronione było farbowanie włosów przez panienki, niszenie włosów na żelu przez chłopaków, noszenie za krótkich miniówek/bluzek, noszenie zbyt dużych kolczyków - kółek itp. I jakoś dało się to przetrwać. Kto się nie chciał podporządkować - rozmowa z dyrektorem, rodzicami, itp itd. Po prostu taki był regulamin i już.
Jeżeli jestes w liceum i nie podporządkujesz się mundurkom, będziesz musiał szkołę zmienić. Jak już mówiłem - liceum nie jest obiwiązkowe. W Polsce jeszcze tego nie ma, ale w USA na przykład młodzież chodzi do szkoły high schools, bo chce i faktycznie karą dla nich jest zawieszenie w prawach ucznia na dajmy na to tydzień. Uczęszczając do danego liceum akceptujesz jego statut i regulaminy, które tam obowiązują. To jest tak jak z forum i zasadami forum. Jesteś tutaj pod warunkiem, że będziesz tych zasad przestrzegał. Łamanie ich to kolejne ostrzeżenia, tymczasowe bany bądź w ostatecznośći ban "na wieczność" i blokada IP. Nikt Cię na tym forum na siłę nie trzyma, tak samo jak nikt nie trzyma was na siłę w liceum. Zrozumcie to. Oczywiście sprawa ma się inaczej w gimnazjach, gdzie chodzić musicie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Już słyszałem opinie typu 'jak nam każą chodzić w mundurkach to ja sobie spódnicę o 15 cm skrócę[...]
|
Skróci i będzie to widać, a jeżeli ktoś to zauważy, wyciągnie wobec niej konsekwencje i będzie musiała kupić sobie nową lub zostanie ukarana. Wydaje się wam, że taki wielki bunt będzie przeciwko tym mundurkom, bo każdy to komentuje w zaciszu własnego pokoju sprzed monitora. Jeżeli zostaniecie postawieni wobec faktu dokonanego to 99% wszystkich z was, którzy teraz tak cały czas manifestują wolność ubioru itp, pójdzie pokornie w mundurkach do szkoły i nie piśnie słówka, a nawet jeżeli coś będzie mówić na pcozątku, to po miesiącu już będzie mu to zwisać i powiewać. Taka jest prawda.