Zobacz pojedynczy post
stary 16-11-2006, 10:35   #282
Anders
Użytkownik Forum

Anders's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2005
Lokacja: Olsztyn

Stan: Niegrający
Anders ma numer GG 5930030
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Radek 666 Pokaż post
Taaak - reklama powinna być dla kogoś, kto w grę jeszcze nie grał. Twoja praca jest ładna (no, może poza paroma fragmentami, przy zamykaniu oczu albo jak nauczycielka ręką machnęła - śmiesznie to wyglądało ), ale jeśli ktoś nie grał jeszcze w Tibię nie zrozumie o co w niej chodzi (zresztą, i tak jest troche zagmatwana ;P). Ale ogólnie masz szanse.
No ja akurat pisałem o pracy filobosska2, bo w niej pojawia się zdanie "PK zabawą". Skąd ktoś może wiedzieć co to jest PK skoro jeszcze nie grał w Tibie? To jest skrót słowny typu "DL" (dragon lord) albo "GS" (giant spider/giant sword) i dla człowieka nieobytego z grą nic nie znaczy.
Natomiast co do pracy Nikodema - tak jak mówiłem wcześniej - świetny pomysł choć szata graficzna pracy jest troche niedopracowana.
Nie mniej jednak nie uważam, żeby widz nie wiedział o co chodzi w tej reklamie. Z pewnością dla osób znających świat Tibii będzie ona czytelniejsza, ale powinna zaciekawić również tych którzy crown set czy demona widzą pierwszy raz na oczy i nie wiedzą jak to się nazywa, ale na tym właśnie polega reklama - pokazujemy coś nowego i chcemy tym zaciekawić.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mateusz Majchrzyk Pokaż post
z tego co się orientuje w prawie, to prawa autorskie do muzyki zanikają z biegiem lat... a to jest baaaaaaaardzo stary utwór.

prawda jest taka że sporo nad tym siedziałem i pierwszym pomysłem było zrobienie muzyki w "e-jey" (czy jakoś tak) -zabrakło mi czasu.
:SSSSSSSS poprawcie mnie jeśli się mylę.

Anders
co do twojej pracy, to mniemam że zebrałeś orkiestrę do nagrania muzyki
Wielkie gratulacje za rysunki.
Drogi Nikodemie. Po pierwsze cieszę się, że moje rysunki Ci się podobają i dziękuję za Twoją opinię. Domyślame się, że animacja obrazków rysowanych ręcznie zajęła by Ci zbyt dużo czasu, bo sam się kiedyś chciałem w to bawić i dlatego rozumiem, że nieunikniony był wybór techniki animacji grafiki wektorowej a nie rastowej. Poza kilkoma szczegółami wyszło Ci to bardzo dobrze, więc również gratuluję.
Niestety muszę Cię rozczarować... Nie zebrałem orkiestry do stworzenia mojej muzyki chociaż w meteforycznym znaczeniu to prawie masz rację. Mianowicie muzyka została zrobiona przeze mnie w programie muzycznym Reason 2.5, który w tej wersji posiada bogatą bazę dźwięków; od syntetycznych rodem z techno aż po Orkiestralne. I tych drugich właśnie użyłem w swojej muzyce. W sumie wykorzystałem 6 różnych dźwieków: 2 rodzaje bębnów oraz potężny "gong" - to już 3, następnie dźwięk kobiecego "aaaa...", którego moje sekwencje znajdują sie pod koniec (kiedy pojawia się napis "Tibia") oraz 2 dźwięki z których skomponowalem główną linię melodyczną (w zasadzie jeden, bo drugi pojawia się też tylko pod koniec).
PS. Masz rację co do praw autorskich do muzyki. Wygasają z czasem, a dokładnie 70 lat po śmierci autora. Czy "Twoja" muzyka jest aż tak stara?

Ostatnio edytowany przez Anders - 16-11-2006 o 11:15. Powód: dodanie komentarza
Anders jest offline