Temat: Biblioteczka
Zobacz pojedynczy post
stary 21-11-2006, 22:55   #20
XIII
Zbanowany

XIII's Avatar

Data dołączenia: 27 07 2006
Lokacja: Localhost

Stan: Na Emeryturze
Świat: RL
Strzałka

Kilka ksiazek z Jakundaf Desert - jest ich dokladnie 41, na razie opisze to, co przetlumaczylem.

Niebezpieczenstwa przygod
Napisane przez Netlios

Przygody sa pasja. Niemniej moga byc tez niebezpieczne, jeden moze nawet umierac podczas swoich podrozy przez ziemie. Napisalem te ksiazki w celu pokazania losu 5 ludzi, ktorzy poswiecili sie dla odkrywania nieznanych czesci Tibii. Kazdy z nich byl dzielnym wojownikiem i odkrywca - przezyli wiele ciekawych przygod. Ich podroze roznily sie czasowo - jeden skonczyl po 66 dniach, inny po 100 dniach. Kazda podroz byla bardzo niebezpieczna. Jedna z nich zakonczyla sie smiercia.

Przeglad ksiazek
Napisane przez Adrenius

Wiele ludzi przeczytalo i oczywiscie przeczyta w przyszlosci ksiazki Netliosa - popularna seria "Poszukiwacze przygod Tibii I-VI. Jednak czy ta ksiazka moglaby byc naprawde przewodnikiem dla poszukiwaczy? Nie jestem tego do konca pewien. Byloby ciezko przeczytac te wszystkie ksiazki. Wiele historii zostalo juz powiedzianych, ale czy sa ze soba powiazane? Czy ci ludzie naprawde istnieli? Watpie. Pewnego razu podrozny przyszedl do mnie w celu przekonania mnie, ze historie Netliasa sa prawdziwe. Poprosilem go, aby powiedzial mi imiona ( w porzadku alfabetycznym ), wiek, powody, dla ktorych zaprzestali dalszej podrozy i czas ich trwania. Na poczatku chcialem od niego pierwsze imie i powody. Podroznik rzekl:
,,Anaso, 38, troll attacked, 66 days".
Poprosilem go, aby opowiedzial mi o nastepnej osobie:
,,Elaeus, 40, steped into fire, 100 days".
Zapytalem go o ostatnie trzy osoby i otrzymalem odpowiedzi. Z poczatku jego slowa byly dla mnie wiarygodne. Ale po zastanowieniu sie i przeczytaniu opowiesci Netliosa wywnioskowalem, ze to nie moze byc prawda. Wielu ludzi przychodzilo do mnie z blednymi odpowiedziami na zadawane przeze mnie pytania. Nigdy nie spotkalem kogos, kto przynioslby mi prawidlowe odpowiedzi. Czy rozwiazanie istnieje? Jezeli istnieje, jak ono brzmi? Zdecydowalem sie dac nagrode temu, kto moglby przyniesc mi rozwiazanie.

Spostrzezenia dotyczace legendy jeziora Amroos.
Napisane przez...

Kilka tygodni temu rozmawialem ze swoim przyjacielem Othmorem. Mowilismy o Amroos. Othmor odwiedzil kiedys Carlin, zanim spotkalismy sie i powiedzial mi, ze kraza pogloski, ze mozna w jakis sposob podniesc glebine jeziora, tak aby woda nie byla tak gleboka jak teraz. W ten sposob mozna sie dostac na wyspe znajdujacej sie na jeziorze...Mozna sie dowiedziec, co znajduje sie na tej wyspie. Nigdy nie moglem do tego dojsc - moja magiczna moc nie siega tak daleko...
XIII jest offline   Odpowiedz z Cytatem