Zobacz pojedynczy post
stary 02-12-2006, 13:46   #6
Mr.Ofca
Użytkownik Forum

Mr.Ofca's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2005

Domyślny

Oj nie wiem. Ja zawsze uzywalem 25 FPS i nie liczac gier o wyscigach gdzie obraz zmienia sie szybko plynnosc byla wrecz idealna. Jak juz dociagnac do 30 FPS to jest naprawde dobrze. Swoja droga, wiekszosc monitorow CRT ma odswiezanie okolo 75-85 max przy uzywanej rozdzielczosci. Czasem dochodzi do 100 ale to raczej te lepsze modele. A ilosc FPS wieksza niz odswiezanie ekranu nie da zadnego efektu.

Co do szybkosci to jest wiele teori. No powiem co wiem:
1)Tibia niezbyt lubi windows XP. Taki sam komputer, na Win 98 uzyskiwal owiele lepsze efekty. Na linuxie podobno tez chodzi szybciej.
2)Nie oplaca sie ustawiac FPS powyzej 30. Plynnosc bedzie wtedy spokojnie uzyskana. Ustawienie FPS na nieograniczona, powoduje maxymalne zuzycie zasobow komputera, i mimo ze uzyskamy wiecej FPS, sam komputer bedzie mulil.
3)Aby sprawdzic jaki silnik chodzi najlepiej, wchodzimy do depo (lub inne depo gdzie sporo do wyswietlania) i ustawiamy FPS na nielimitowany. Zmieniamy silniki i sprawdzamy na ktorym bedzie chodzil najlepiej. Ogolnie stare kompy to raczej na D5, a nowsze D9 i OpenGL. Na linuxie oczywiscie zostaje tylko OpenGL.