Zobacz pojedynczy post
stary 08-12-2006, 10:21   #58
Anders
Użytkownik Forum

Anders's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2005
Lokacja: Olsztyn

Stan: Niegrający
Anders ma numer GG 5930030
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Master Rincewind Pokaż post
CHRYSTE WSZECHMOGĄCY! Ja nie mogę! Za pojawienie się 4 napisów i 4 obrazków na ładnym tle pierwsze miejsce... ja nie mogę... nawet jedyna animacja to cofający się napis "Tibia"... Można to zrobić w pp... co za beznadziejni moderatorzy... za to druga praca jest o WIELE lepsza... długi film z fajną muzyką... to pierwsze mogę wam w niecałą godzinkę zrobić w powerpoincie... LOL?
W zasadzie do tego co napisałeś komentarz jest raczej zbędny (bo każdy może się domyślić, czy zrobiłbyś to w godzinę...), ale podam kilka informacji, nie tylko dla Ciebie, ale też dla wielu innych ludzi, którzy zasypali mnie pytaniami typu: "a jak to zrobileś?".
Po pierwsze, wszystko zawarte w tej pracy oprócz loga "tibia" było wykonane przeze mnie. Obrazki rysowałem recznie ołówkiem na kartce papieru i średnio wykonanie jednego szkicu trwało około 2 godzin. Potem musiałem uwydatnić kontury postaci, co osiągnąłem poprawiając je czarnym cieńkopisem (średnio 20 minut na jeden obrazek). Następnie tak przygotowane 4 prace zeskanowałem i załadowałem do programu graficznego (Corel Photo Paint 11 - polecam). Przygotowanie jednego rysunku do kolorowania trwało około 10 minut (usunięcie tła, poprawa jakości krawędzi, gumkowanie zbędnych pikseli). Kolorowanie i cieniowanie jednego obrazka trwało około godziny. Kiedy już gotowe były wszystkie profesje przygotowałem te "ładne tło", którego wykonanie trwało mniej więcej 30 minut i wymagało użycia 7 różnych efektów.
Przygotowanie tekstów również nie było sprawą trywialną, chociaż niektórym może wydawać się to proste, jednak dobór odpowiedniego słownictwa oraz samej treści przekazu kosztował kilka godzin przemyśleń (jednak jako, że czas nie jest sprecyzowany, nie bedę go uwzgledniał).
Być może nie każdy zwrócił uwagę w jaki sposób pojawiają się napisy. Mianowicie poza tym, że ich widoczność zmienia się od 0 do 100%, to zmienia się również ich wyrazistość (z bardzo rozmozanych stają się coraz bardziej wyraźne). Nie wiem czy jest taki program, który zrobiłby to automatycznie, w każdym bądź razie ja takowym nie dysponuję, więc te sekwencje robiłem "klatka po klatce" co dla jednego napisu trwało nie mniej niż 20 minut (dla wszystkich którzy nie wiedzą co to jest animacja, zwłaszcza dla Master Rincewind'a - to jest właśnie animacja, czyli zmiany w statycznym obrazie).
Kolejna sprawa to muzyka, której skomponowanie i wykonanie trwało jakieś 5 godzin. W końcu kiedy miałem juz wszystkie potrzebne animacje i muzykę mogłem zmontować pracę w programie magix music maker 2005 delux i w końcu ja zapisać jako plik avi co w sumie zajęło godzinkę.
Reasumując wszystkie wymienione wyżej wartości wychodzi czas 20:30 (godz:min) czyli w zaokrągleniu 20 godzin.
Master Rincewind, nie umiejszając Twojej osobie ani Twoim umiejętnościom oczywiście, ale szczerze uważam ze nawet te 20 godzin to było by dla Ciebie o WIELE za mało na SAMODZIELNE zrobienie takiej pracy...

@Kawior_MS
Z tego co było napisane w regulaminie konkursu, należało wykonać reklamę strony Tibia.pl lub Tibii, więc z formalnego punktu widzenia chyba wszystko się zgadza

@Marciniek
Dziękuję że stanąłeś w mojej obronie.
Zapewne większość twórców gier byłaby dumna z posiadania takiej reklamy. - za te słowa wielkie THX...
Ulubiona postawa leni... "To bym zrobił, tamto jedną ręką, a to nawet zębami." - świetna puenta.

@Modus
Uznałem, że słowo "stanowi" bardziej pasuje do klimatu i jest bardziej poważne.

Ostatnio edytowany przez Anders - 08-12-2006 o 11:02.
Anders jest offline