Temat: Suicide?
Zobacz pojedynczy post
stary 14-12-2006, 19:06   #78
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Cytuj:
Chcecie argumentu? Wyzszym celem ludzkim jest doskonalenie sie i poznawanie tego swiata. O ile grzyb, mrowka czy slon od pokolen zyja tym samym - instynktem przezycia, o tyle nie potrafia sie doskonalic. NIe potrafia grac na muzyce, nie potrafia sie uczyc skomplikowanych twierdzen, nie potrafia swiadomie podzielic czasu pomiedzy zabawe i prace. Dla nich wazne jest tylko jedno - zapelneinie brzucha. Byc moze dla wielu z was zapelnienie brzucha tez jest jedynym zmartwieniem - wspolczuje. Nobody perfect.
Tak, słoń i człowiek różnią się - zaawansowaniem ewolucji. Uważam że za pare tysięcy-milionów lat słonie też będą potrafiły "myśleć abstrakcyjnie", (o ile jeszcze tego nie potrafią) i naprawde zabawne będzie jak, w przeciwieństwie do ludzi, nie zaczną wymyślać sobie bogów :-).

Uważam że moje życie nie ma wyższego celu, natura (świat, bo ktoś sie pytał czemu akurat natura) obejdzie się bez mojego istnienia. Mam natomiast cele, nazwijmy je, ludzkie, potrzebne tylko i wyłącznie do samospełnienia. Tym celem są przyjemności, całe swoje zycie chce poświęcać im, jak również drodze do przyjemności (np przez zło konieczne - pracę). Jeśli ktokolwiek myśli że jego istnienie jest w jakimkolwiek stopniu potrzebne naturze - schlebia sobie niezmiernie :-).

@Matek
Apropo mojego stwierdzenia "widać że katolik". Nie chodziło mi o twoją wiare, bo jest mi ona obojętna. Chodzi o sposób twojej argumentacji - "udowodnij mi że tak nie jest". Bardzo mi się kojarzy z
Cytuj:
-udowodnij mi że bóg jest
-udowodnij mi że boga nie ma!
Dan the Automator jest offline   Odpowiedz z Cytatem