Temat: Suicide?
Zobacz pojedynczy post
stary 14-12-2006, 21:50   #82
Eivrel
Użytkownik Forum

Eivrel's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta Pokaż post
Czyli : jaki cel ma istnienie swiata? Zaloze sie, ze zaraz polowa udzielajacych sie w tym temacie napisze "ZADEN!!!1111nie ma sensu!1111Nie ma Boga, a my zyjemy po nic!111Tak samo swiat!". I jak tu mozna dyskutowac?
Np. podać argumenty, które obalały by te słowa.

Btw. istnienie świata. Żeby to tak łatwo było to rozkminić ;p
No ale jak już pytanie się pojawiło to coś nabazgrać spróbuję. (Wiem, że pytanie dla przykładu, ale co szkodzi)
Otóż więc istnienie świata. Świat sobie jest i będzie. Nie wiadomo odkąd do kiedy po co i na co. Nie wiemy jak powstał i w ogóle. I pamiętam, że kiedyś właśnie tak sobie rozmyślałem nad tymi zagadnieniami i doszedłem do wniosku, że to nie dla ludzi. Że nawet jeżeli odpowiedź na któreś z tych pytań istnieje, to ludzki rozum nie jest przystosowany żeby rozumieć takie rzeczy. No spróbujcie sobie np. tak na szybciora wymyślić jakiś początek świata. Np. buchło coś błysło bęc grzmot i mamy świat. Albo świat stworzył bóg. Albo świat był od zawsze. Przy każdym z tych przykładów można postawić pytanie typu 'a co było 5 minut wcześniej?' 'a kto stworzył tego boga?'. Itp. No bo w końcu nasz mózg nie rozwinął się po to by rozmyślać, tylko po to by zapewnić nam przetrwanie. No i to taka moja mała teoryjka, że nie jesteśmy przystosowani, aby wiedzieć takie rzeczy =)

A przy tych założeniach co występują dziś chyba faktycznie pasowała by najbardziej odpowiedź że świat nie ma celu ;p (No bo jaki cel może mieć coś co trwa wiecznie i się nigdy nie kończy tylko tak jest w kółko).
Eivrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem