A więc na sam początek: nie gram w Tibię gram w MU.Piszę na to forum ponieważ chcę parę rzeczy wyjaśnić.Wkurzył mnie kumpel mówiąc "Mu jest styrane" chociaż sam nigdy w to nie grał.Nie rozumiem dlaczego tak nas nie lubicie - co chwilę słyszę od kogoś kto gra w Tibię "mu jest głupie"itd. Fakt my też się czasami z Was naśmiewamy ale bez przesady!Nie mówimy że coś jest głupie jak na oczy się tego nie widziało.Zrobiłem konto w Tibii i zrobiłem porównanie(15 level

) A więc:
MU- typowy hack&slash, nawet nawet, questów prawie brak.
Tibia- RPG z trochę podstarzałą grafiką(ale nie aż tak) i mnóstwem questów.
Według mnie nie ma nawet co do czego porównywać bo to zupełnie inne gry.Jedyne co je łączy to internet.Ale porównam(z minusami i plusami):
Tibia
- Ludzie z premium account mają zdecydowanie lepiej of free account na każdym serverze,
- denerwujący jest rookgard,
+ gigantyczna przestrzeń do zwiedzania,
+ świat nie jest podzielony na lokacje,
- itemy wypadają po zginięciu,
-/+ im więcej ćwiczymy w czymś tym jesteśmy lepsi
+ dość mało hacków
+ Cipsoft interesuje się swoimi graczami
+ duża ilość questów
- "kwadraciki"
-/+ dość słaba grafika ale pójdzie na wszystkim
- drogi PACC
- ludzie są dość chamscy
-/+ dłuuuuuuuuugo się leveluje
- brak spotów
+ całkiem fajnie zrobione niektóre miejsca
- wylogowywanie się
Już wyjaśniam- do 100 levela i wyżej prawdopodobnie bez PACC'a nie dojdziemy nigdy w życiu.Rookgard wkurza, ponieważ tam się idzie zanudzić- na 3 levelu miałem wykonane wszystkie questy(dla FACC'a) z wyjątkiem tego z salomonami.Itemy które wypadają też denerwują- kupiłem plate legsy i jakiś facet mnie zabił- wypadły(wiem że istnieje AOL ale jest koszmarnie drogi).
Tam gdzie jest " -/+" dla jednego plus dla drugiego minus.Wkurza mnie chodzenie po kratkach -ktoś cie zablokuje i nic już nie zrobisz -i zginiesz.Pacc na 3 miesiące kosztuje 20 Euro a w MU(ten najlepszy) w przeliczeniu 24 dolary
Ludzi Cipsoft nie zmieni ale są dość chamscy do nowych.W MU ludzie dają ci za darmo kasę, itemy itd.A tu?Ciesz się jak cię nie zabiją.Co to jest spot?Miejsce w którym po zabiciu stwora po kilku sekundach(1-5) pojawia się nowy potwór.Tu nie zauważyłem tego.Jednak najgorsze są "krzyżyki".Nie można się wylogować dopóki nie znikną.Jezuuuu!Ile ja tak czasu namarnowałem.Ok a teraz:
MU
- dużo hacków
-/+ szybko się expi(ale tak do 180 levela)
+ ludzie są przyjźnie nastawieni do nowych
+ można się wylogować w 5 sek.(dokładnie!)
- mało questów
-/+ świat podzielony na lokacje
+ wejścia do lokacji mają ograniczniki levelowe
+ o wiele więcej itemów
- każdy item jest dla innej profesji
+ dwie profesje dodatkowe
-/+ nie ma ćwiczenia skilli
-/+ poziomy przyznaje się systemem punktowym
+ PACC'owcy w Mu nie mają aż tak lepiej
-/+ dwa servery podzielone na 9 podserverów każdy
- dość sporo kradzieży ekwipunku oraz itemów z podłogi
- często zdarzające się problemy techniczne
Wyjaśniam:hacków było sporo(mnie też zhackowali

)i nawet nie wiem po co to robili ponieważ po przejęciu postaci wszystko jej sprzedawali, kupowali jakieś śmiecie i wyrzucali na podłogę(a niskie lev zbierały).Ale już hacków nie ma.Questów jest 5-6 zależy jak na to patrzeć i do tego z ogranicznikiem levelowym.Itemy dzielą się na poziomy np. dragon dla rycerza, guardian dla elfa, i legendary dla maga.Zbroi innej profesji nie założymy chyba że profesją dodatkową.Co do PACC'a w Mu to ma się tylko większy exp, wejście do wszytkich lokacji oraz możliwość grania na wszystkich podserverach(FACC mogą powyżej 60 lev grać tylko na 1,2 i 3).Ale i tak możemy od nich kupować unikatowe przedmioty.Co do kradzieży- ktoś do nas podchodzi, daje nam trade i każe nam wcisnąć dwa klawisze(nie powiem jakie

)i po chwili nie mamy eq.Problemy techniczne- np. komp mi się restartował po pół godziny grania.Trzeba było zainstalować inne sterowniki itd.
Mam więc nadzieję że przestaniecie(no i my oczywiście

) mówić o nas że jesteśmy głupi itd.
Pozdrawiam
Tid