Zobacz pojedynczy post
stary 25-12-2006, 20:24   #34
Thanal
Użytkownik Forum

Thanal's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2005
Lokacja: /Wrocław/Breslau/Vratislavia

Imię: ---
Profesja: Sorcerer
Świat: Szukam:P
Domyślny

Jeśli chodzi o takie typowe heroic fantasy to polecam Raymonda Feista (główna jego saga rozpoczyna się chyba "Adeptem Magii" w wydaniu polskim, za to wersja oryginalna - angielska - to polskie "Adept Magii" oraz "Mistrz Magii" w jednej pozycji - jeśli znasz ang wystarczająco dobrze, to naprawdę polecam oryginalną wersję). Ofkorz Tolkien, Zelazny, Pratchett (ale cięzko powiedziec, że to erpegie jest ). No i Conan oczywiście - zdziwiłbyś się ilu ludzi ta postać zna a ilu tak naprawdę czytało cokolwiek R. Howarda. Z polskich pisarzy? Zdecydowanie Sapkowski (sagę przerabiałem jakieś osiem razy ... no, kto mnie przebije ^^?), Ziemiański (ale raczej tylko Achaja), Feliks W. Kres (b. oryginalnie nakreślony świat), Kossakowska (ale to nie erpygy, chociaż też przyjemnie się czyta), Szmidt, Piekara ("Sługa boży" i inne książki z serii po prostu wymiatają ), Pilipiuk (dosyć specyficzne, zwłaszcza Wędrowycz - albo ci podpasuje albo znienawidzisz ) itd . etc...

EDIT:

@styku
Wiesz, chyba po prostu podświadomie postawiłem w tym wypadku znak równości pomiędzy terminem rpg a (heroic?) fantasy ...Chyba o to autorowi tematu chodziło. Co do Pratchetta - jest on cholernie specyficznym autorem (zarówno pod względem zaprezentowanego świata jak i humoru) więc chodziło mi tylko o to, że nie jest to "typowe" fantasy^^.

@Protar
Na pewno się tym zajmę ale chcę to dostać w oryginale, będę więc miał okazję dopiero w następnym roku (charity shopy na Wyspach rox )...sama twórczość Romka Feista to wg mnie heroic fantasy w najczystszej postaci

[x]- mi sie 2 dni temu snilo ze na przejsciu przez jezdnie bylo ukryte wejscie na basnhee , a ja mailem 1 sdka i 900 many
[x]- odstawilem banshee hunty

Ostatnio edytowany przez Thanal - 25-12-2006 o 23:19.
Thanal jest offline   Odpowiedz z Cytatem