Kpiną w ogóle jest nazywanie tych nędznych tibijczyków hakerami, cokolwiek by się nie miało na myśli...
I by nie było, bo coś te twoje definicje 4 litery warte chyba:
Haker NIE atakuje serwerów/stron... Haker to osoba znająca się na OSach, programowaniu i "korzystaniu" z internetu dzięki czemu jest w stanie przetrzepać zawartość twojego kompa gdy ty sobie pykasz w Tibiulca i nigdy o tym fakcie się nie dowiesz... Zdobyte dane najczęściej wykorzystuje do opracowywania lepszych zabezpieczeń (nawet wynajmuje się hakerów do hakowania własnych serwerów by odnaleźć luki w zabezpieczeniu)
Cracker - tak jak wyżej, z tym wyjątkiem, że zdobyte dane wykorzystuje do celów prywatnych, by zdobyć korzyści materialne (albo i inne) Nazwa Cracker powstała po to, by oddzielić "włamywaczy" od legalnie działającej społeczności Hakerskiej, co nie zmienia faktu, że nikomu nie chce się do końca sprawdzać co znaczy Haker i oba pojęcia są mieszane przez media...
" Cracker(inzynieria społeczna)" - na to jest jakaś inna nazwa (nie pamiętam aktualnie), zauważ, że Cracker wywodzi się od "Crack" = (ang.) łamać a więc trochę słowo nie pasuje do opisanej przez ciebie definicji...
Tak czy siak, obie społeczności będą mi zwisać dopóki nie zniknie mi jedno, dwa zera z konta w banku ;]
--
@down: skąd ja to znam, wypowiadanie się o czymś nie mając o tym pojęcia ;] nawet bez spojrzenia na wikipedię...
Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 29-12-2006 o 09:07.
|