Witam, mam pytanie (jak już ktoś wyżej zauważył), a mianowicie : jakiemu Druidowi będzie się opłacało robić UH'y (tak jak i inne runy) w firmie (w której za bp będzie dostawał od 1,4 do 2k) jeśli sprzedając jako "wolny strzelec" (a nie mówię już jako czyiś UH-maker, bo przeważnie ta osoba daje w ''gratisie'' ochronę) będzie zarabiał od 2,5 do 3k... Na moim świecie (Danubia) bp UH chodzi po 3k (oczywiście zdarzają się wyjątki, ale taka jest ''cena rynkowa'')... Załóżmy że Druid "XXX" sprzedaje Uhy tak jak wszyscy, czyli po 3k (blanki + bp = 220gp ; food [w tym przypadku hamy] czyli
34 [informacja zaczerpnięta z poradnika na tym forum] *
8 =
272gp [już nie mówię że food mógłby być kupiony w carlin {wtedy należy pomnożyć
34*
6}] co daje nam razem
492gp w wkładu na bp [czyli
2508gp zysku])... Firma "YYY" zatrudnia 10 Druidów i sprzedaje 10bp UH dziennie, również po 3k od sztuki, bo h-lvl'e i tak będą kupować od nich, bo nie chce im się latać od druida do druida i kupować po 1 bp. Czyli jeśli sprzedają po 3k, to odciągają te 492gp na food, blanki i bp, ponadto ''szefo'' musi coś dostać, bo w końcu on UH'ów nie robi, powiedzmy że z te
500gp jak już ktoś napisał (do tego mogą dochodzić też inne koszty, tak jak opłata protektoratu, który sam siebie nie będzie się raczej narażał [oczywiście nie będzie to płacone z pieniędzy które miał dostać szef, czyli z pieniędzy druida], ale powiedzmy że to jest już wszystkie koszty)... Tak więc druid dostaje na rękę
2008gp, o 0,5k mniej niż jakby robił je sam... Rozumiem, że protekcja itp, ale za to też się płaci, a co za tym idzie, druid dostawał by jeszcze mniej... sam szef zarabiał by na tym 5k dziennie, a nie zrobił by przy tym ani jednego UH'a (1. Wiem że to nie jest tak że szef nic nie robi, tylko załatwia kupców na dane runy, szuka pracowników itp. 2. Szef nie musi być 1, więc te 500gp od bp było by do podziału)...
Jeśli źle coś zrozumiałem, to proszę mi to wytłumaczyć, a nie od razu od n()()b'a wyzywać...
Że jestem nowy (

), to nie znaczy że niereformowalny
Dziekuję za przeczytanie posta i pozdrawiam
CieloX
@EDIT a co do poradnika, to fajny ^^