Zobacz pojedynczy post
stary 01-01-2007, 11:39   #17
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
Rothes ma numer GG 8040057 Adres Jabbera do Rothes
Domyślny

Parę błędów znalazłem, ale prócz tego, poradnik jest dobry.
Cytuj:
- Ctrl + C/L/Q - Wylogowywanie (Uważajcie na złodziei którzy stają za wami w dp i mówią aby wcisnąć "Ctrl + clone", co powoduje wylogowywanie.
Co tu robi klawisz C? Przecież on kopiuje tekst (jak zresztą sam później zauważyłeś).
Cytuj:
5. RL-Chat
Pełni podobną funkcję co Game Chat lecz jest przeznaczony tylko do rozmów NIE związanych z Tibią. Można porozmawiać sobie o pogodzie, o zmianach czasowych, lecz tylko w języku Angielskim.
Błąd - na RL-Chat można używać jakiego tylko się chce języka. Poza tym prawdopodobnie tutaj też można pisać dopiero od 2 poziomu (niestety, nigdy nie próbowałem).
Cytuj:
6. Help
Help jest to kanał odwiedzany przez Tutorów którzy pomagają graczą. Można zadawać tutaj pytania związane z Tibią oraz min. zgłaszać błędy w grze (tzw. bugi).
Jak wyżej - możliwość pisania od 2 poziomu.
Cytuj:
7. Guild Chat
Guild Chat jest dostępny tylko dla osób którzy znajdują się w jakiejś gildii. Otwieramy go tradycyjnie. Na Guild Chacie panują zasady określane przez lidera gildii lub wcale ich nie ma. Do Guild Chatu mają dostęp tylko osoby będące w danej gildii.
Może warto dodać, iż na liście kanał ten będzie nazywał się tak samo jak gildia? Bo biedny newbie będzie szukał tego guild-chat, szukał i nie znajdzie.
Cytuj:
- Ctrl + Y - Służy do zgłaszania bugów w grze. Tej opcji mogą używać tlyko Tutorzy i Game Masterzy.
Tutaj powinien być klawisz Z. Ctrl + Y wywołuje specjalne okno dla tutorów i GM'ów w którym mogą reportować nicki/wypowiedzi w grze (tutorzy) oraz banować graczy (GM'owie).
Cytuj:
3. Trade - Rookgard
Jest to chat z którego mogą korzystać tylko osoby znajdujące się na wyspie dla początkujących czyli na Rookgardzie. Służy do zamieszczania ofert kupna i sprzedaży w zakresie tej małej wyspy, tzn. nie wkazane jest zamieszczanie tutaj ofert które nie są związane z Rookgardem. Minimalny odstęp czasowy między składaniem ofert wynosi również 2 minuty.
Możesz wspomnieć też o tym, że będąc na mainie, senior tutorzy w celu utrzymania porządku mogą obserwować ten kanał i ew. nawet coś napisać (często niewiedza na ten temat wywołuje sytuacje typu "wow 150 lvl on rook!!!").

Dodatkowo skoro już opisujesz tak dokładnie wszystkie kanały to możesz wspomnieć o tutor channel, gdzie tutorzy mogą się konsultować wzajemnie, bądź też normalnie pogadać na dowolne tematy. Czasem do dyskusji dołącza tam GM.

Na koniec załączam zdjęcie z okna wyboru kanałów z nieco większym wyborem - jeżeli zechcesz możesz podmienić, jak nie to nie.

PS. Przeniósłbym do poradników, ale nie mam uprawnień w tym dziale.

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 01-01-2007 o 11:41.
Rothes jest offline   Odpowiedz z Cytatem