Zobacz pojedynczy post
stary 02-01-2007, 00:55   #68
alahakbar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 11 2006

Domyślny

@up wszyscy

Otoz musicie wiedziec ze religie nie powstawaly z woli bogow, religie byly wymyslane przez ludzi. Wiem ze wielu z was moze mnie nazwac klamca, bluznierca i wogole kimkolwiek sobie chcecie. Urodzilem sie i zostalem wychowany w katolickiej rodzinie, nie wiem czy wieze w boga(poprostu nie wiem). Jak cos(religia) co powoduje tyle zla, przemocy i okrucienstwa moze byc dzielem istoty idealnej, sprawiedliwej, troskliwej??? Mi nie miesci sie to w glowie, wole juz nie wiezyc w nic. Staram sie byc dobrym czlowiekiem, szanuje ludzi za to JACY SA a nie za to w co wieza, jaki maja kolor skory i przekonania. Jesli chodzi o Jezusa Chrystusa to nie musial on byc wcale synem bozym(nie wiemy nawet czy sie za takiego uwazal) mogl to byc poprostu dobry czlowiek, ktory pomagal innym i umarl nie za swoje winy. Wole wiezyc ze byl on zwyklym czlowiekiem ktorego kazdy z nas moglby nasladowac, czlowiekiem ktory mial w sobie dobro ktorego nam dzisiaj brakuje.

Najgorsze w tym wszystkim jest to ze religia staje sie sposobem na zycie dla wielu ludzi(ksieza rozbijaja sie nowiutkimi passatami a przysiegali zycie w ubustwie, rydzyk ma majatek za ktory kilkaset rodzin zyloby dostatnio).

Nie wiem czy moje slowa znacza cos dla kogokolwiek, mysle jednak ze gdyby ten ktos(o ile istnieje) kto tworzyl religie(ktos lub cos) wiedzial ile zla to wyrządzi to zrezygnowalby z tego pomyslu...

Pozdrawiam
alahakbar jest offline   Odpowiedz z Cytatem