Zobacz pojedynczy post
stary 02-01-2007, 16:24   #69
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez alahakbar Pokaż post
. Jak cos(religia) co powoduje tyle zla, przemocy i okrucienstwa moze byc dzielem istoty idealnej, sprawiedliwej, troskliwej??? Mi nie miesci sie to w glowie, wole juz nie wiezyc w nic. Staram sie byc dobrym czlowiekiem, szanuje ludzi za to JACY SA a nie za to w co wieza, jaki maja kolor skory i przekonania.
Religia nie powoduje zla - zlo powoduja ludzie, ktorzy albo nie rozumieja, albo nie chca zrozumiec lub zle interpetuja to, co owa religia glosi. To nie Bog powolal krucjaty, tylko ludzie falszywie dzialajacy w Jego imieniu.
Cytuj:
Jesli chodzi o Jezusa Chrystusa to nie musial on byc wcale synem bozym(nie wiemy nawet czy sie za takiego uwazal) mogl to byc poprostu dobry czlowiek, ktory pomagal innym i umarl nie za swoje winy. Wole wiezyc ze byl on zwyklym czlowiekiem ktorego kazdy z nas moglby nasladowac, czlowiekiem ktory mial w sobie dobro ktorego nam dzisiaj brakuje.
Mt 14:33 "Wtedy ci w łodzi złożyli mu hołd, mówiąc: "Rzeczywiście jesteś Synem Bożym"."
J 8:54 "Jezus powiedział: "Jeżeli ja sam siebie otaczam chwałą, moja chwała jest niczym. To mój Ojciec otacza mnie chwałą, ten, o którym mówicie, że jest waszym Bogiem;"
Nie ma roznicy w tym, kogo nasladujesz - wazne, jak to robisz.
Cytuj:
Najgorsze w tym wszystkim jest to ze religia staje sie sposobem na zycie dla wielu ludzi(ksieza rozbijaja sie nowiutkimi passatami a przysiegali zycie w ubustwie, rydzyk ma majatek za ktory kilkaset rodzin zyloby dostatnio).
Mozesz mi powiedziec, gdzie ksiadz przyrzeka zyc w ubostwie? Czy to, ze ma dobry samochod oznacza, ze zle postepuje? Dlaczego ty mozesz miec samochod, a on nie?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@
Koran nawoluje do walki z niewiernymi, a Jezus badz Bog do milosierdzia.
Tylko jedno mnie dziwi... czemu na jasna ciasna Bog zeslal Archaniola Gabriela do Mahometa, ktory podyktowal mu caly Koran oraz przekazal misje od Boga? Koran nawoluje do przemocy, a Testamenty do milosierdzia tylko gdzie w tym sens?
Czy oba religie maja tego samego Boga? (o Allahu malo wiem) A jezeli tak to czemu tak smieszna sytuacja sie utworzyla?
I kolejny stereotyp chrzescijanina : Koran NIE nawoluje do walki z niewiernymi, nawoluje do walki wewnetrznej z wlasnym grzechem oraz do rozprzestrzeniania i obrony swojej wiary (niekoniecznie zbrojnej). Koran nie nawoluje do przemocy. Sama religia mahometanska jest wypadkowa judaizmu i chrzescijanstwa. Ogolnie, Jahwe = Allah = Bog, tylko kazda z 3 religii operuje przy troche zmienionych zasadach.