Cytuj:
@do eeriona
Nie wiem jakoś nikt z moich graczy nie mówi, że Dnd jest nierealistyczne. Nie wiem co znaczy 'do rzyci', ale żaden system nie jest realistyczny, bo taki ma być...Co, wolałbyś grać w Rpg, w którym jesteś sobą? Wtedy byłoby realistycznie. A Systemy raczej mają przenieść nas do świata fantastyki, oddalić od rzeczywistości. Takie jest moje zdanie, o gustach się podobno nierozmawia, no ale...
|
Znacyz się wiesz. Jak jara was wchodzenie postacią na 20 poziomie do lawy na pół minuty, a potem wychodzenie i walczenie dalej bez żadnych problemów, czy bycie człowiekiem z żelaza - masz 5% życia a walczysz jakby nigdy nic - no to proszę was bardzo. Ale to nie zmienia faktu, że jest to badziew.
I wiem to wystarczająco dobrze bo sam byłem MG od D&D. Niestety chcielismy z kumplami zagrać tak jak w Baldurze graliśmy. eh...
Cytuj:
Wiedzmin: Gra wyobrazni. Najlatwiejszy i najtanszy (okrojona wersja 10 zl, pelna 80 zl) system RPG. Dobry na sam poczatek przygody z grami fabularnymi.
|
Wiedźmin jest z tego co pamiętam jednym z najbardziej krytykowanych systemów RPG. Więc osobiście odradzam.
Cytuj:
Lolz, a kto powiedział, że gra o półorkach, czarodziejach i smokach ma być realistyczna...?
|
Nie chodzi tutaj o nasz realizm. Ale realizm w klimatach fantasy. Już pisałem do jakich absurdów D&D dopuszcza.
Albo dodam coś jeszcze
Człowiek może mieć siłę smoka. A co do samego systemu jako systemu - masa zbędnych i prawie nigdy nie używanych regułek czy umiejętności, któe tlyko utrudniają grę.
Cytuj:
A czemu tak myślisz (kwestia gustu- mnie się podoba; pewnie dlatego, że mało systemów zgłębiłem, ale to nieważne)?
|
Nierealistyczny - pisałem już
Kichowaty - Ponieważ ten system opiera się na stworzeniu postaci dążącej do supa-hiroł. Albo choćby sam komercjalizm - 3 podręcnziki po 75 zł (przynjamniej ja takie kupowałem), do tego obecnie cos koło 15-20 dodatkó w cenie 30-80 zł.
Nie no super
Systemem jaki najbardziej polecam jest Warmłotek (Warhammer) - jest to klasa sama w sobie. Neuroshima fajna na klimaty postapokaliptyczne. W Wilkołaka ani Wampira nie grałem, ale podobno także bardzo fajne systemy.