Wedle życzenia, komentuję.
Dobrze, że próbujesz rysowac, ale jak na mnie powinieneś sobie na początek darować postacie, ale co jeszcze ważniejsze - darować sobie zabawę z mangą. A jeżeli już to nie rysować "na czuja" tylko posiedzieć i popatrzeć nieco po tutkach w necie, jeżeli umiesz angielski. Same ręczne prace? Hmm... Kreskówka, nieco zdeformowana.
Praca nr. 1:
Panie mają za duże głowy w stosunku do reszty, u tej po prawej usta są źle umieszczone. Same postacie są płaskie, próbuj już cieniowac lekko ołówkiem, zaznaczać kształt, żeby to wybijało się z kartki. Staraj się za pomocą ołówka zaznaczyć co jest ciemniejsze, a co jaśniejsze.
Praca nr. 2:
Widać, że starałeś się zaznaczyć fałdy materiału (chodzi mi o te "aż" 2 kreski pomiędzy nogami tego pana ;p). Ale staraj się wyobrazić sobie to chociaż jako walec, wtedy łatwiej ci będzie wycieniować, nadać temu materiałowi nieco wypukłości. Tak samo jest ze spodniami jednej z pań - mogłeś zamiast kłaść te kreski jednolicie dać "przy krawędziach" je nieco gęściej, a na środku nieco mniej - to już byłoby coś. A tak to takie rysowanie "aby zamazać". Topór jest ciekawy, ale to jest sam zarys, nie pobawiłeś się ołówkiem, aby nadać temu blask stali - podobnie z hełmem. Za to dłonie trzymające topór wyglądają przyzwocie, buty mają dość porządny kształt.
Praca nr. 3:
Ten pan stoi twardo,
całymi stopami na obu nogach, a jednocześnie się przechyla w bok - spróbuj tak zrobić, bez odrywania stóp. Możesz sobie nawet zaznaczyć kreską pion przy rysowaniu - tak leciutko, a potem zmazać - gumka nie gryzie. Prawa ręka wydaje się jakby za krótka i jakoś dziwnie trzyma ten miecz. Nie bawiłeś się zupełnie z nadaniem połysku naszej zbroi, wycieniowaniem porządnym tarczy, hełmu.
Podsumowanie:
Przepraszam, jeżeli mój komentarz w jakimkolwiek momencie Cię uraził, ale ja sama na takich właśnie komentarzach się uczyłam i takie właśnie długie posty, po przeczytaniu których byłam smutna i zła na siebie, że rysuję syf i nic nie potrafię dawały mi mobilizację do pracy. Co ja mogę powiedzieć na deser? Dobrze, że próbujesz, ale mimo wszystko wydaje mi się, że te prace są robione tak "aby wstawić". Pamiętaj - nie idź na ilość, ale na jakość. I rysuj to trochę większe - nie każę ci rysować na formacie 50x70 cm, ale możesz spokojnie bawić się na kartkach A4 i rysować na całej ich powierzchni. Rysuj rzeczy proste, nie musisz wszystkiego wstawiać na galerię. Ja wiem, że to się tylko tak mówi, ale to naprawdę przyniesie efekty.
I mam dla Ciebie zadanie - proste i trudne zarazem. Skoro piszesz, że najszybciej możesz wstawić pracki ręczne to zrób mi taki walec, ale na A4 i wycieniowany tak, żeby aż "wystawał" z kartki, wydawał się jak najbardziej trójwymiarowy. Potraktuj to jako wyzwanie ^^ (mnie to zwykle mobilizuje

).
Eileen Blue Rose
PS: Jeśli naprawdę zależy ci na rysunku ręcznym (i mandze - czy jak to się tam odmienia), to wyślij mi wiadomość na PW, może uda mi się odkopać jakieś linki do tutków co miałam...