To ja dorzucę swoje 3gp ^^... Na zajęcia z psychologii miałem kiedyś do przeczytania kilka artykułów dotyczących ciekawych doświadczeń, przeprowadzonych przez psychologów. Jednym z nich było doświadczenie właśnie na temat różnic smakowych między cc a p. Zebrano dwie grupy ludzi - zdeklarowanych zwolenników cc a po drugiej stronie nie mniej zdeklarowanych fanów p (plus grupa kontrolna - osoby bez jasno określonej strony w tym konflikcie). Następnie przeprowadzono serie doświadczeń - a to podawano o jednym kubeczku p i cc, każąc zgadywać co jest co, a to podawano tylko jeden, czy też podawano np coca-colę, mówiąc, że to pepsi i proszono o wyjaśnienie dlaczego delikwent woli ten swój "preferowany" smak etc... Okazało się, że statystycznie tak naprawdę zadeklarowani zwolennicy "swojego" napoju NIE byli w stanie go wskazać w więcej niż 50% jeśli nie widzą różnic w opakowaniu^^. Ot, potęga marketingu

. Od dziecka "wmawia" się nam, że to dwa zupełnie odmienne smaki, podczas gdy prawda jest jaka jest

... Nie dajcie się "zjeść" agresywnemu marketingowi i wszechobecnej reklamie

!
Myślę, że dla niedowiarków byłbym w stanie poszperać w notatkach i podać nazwę/autora książki ale to może jeśli ktoś serio się uprze
Pozdrawiam!