Zobacz pojedynczy post
stary 15-01-2007, 02:14   #27
Raynold
eX Moderator

Raynold's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta Pokaż post
No, nikt swietym nie jest. Ale tylko Owsiak zorganizowal cos, w czym chca mu pomagac dziesiatki wolontariuszy, jak i 30% narodu chce wrzucac kase (nie liczac Fundacji TVN, Polsat itd). A niech to, ten jeden milion niech idzie na woodstock - wazne, ze WOSP zebrala te kolejne 14 mln i oddala je na szczytny cel.
Ok, to ja zakładam Grupę Wsparcia Dziecięcego, zbieram pieniądze na szczytny cel (niech będzie ten sprzęt medyczny), z tego potrącam sobie 10% i przeznaczam na... no, żeby zaostrzyć dyskusję, to powiedzmy, że przeznaczam na dofinansowanie Irakijczyków w walce zbrojnej przeciwko Amerykańcom. Dorzucisz się? Oczywiście, nie zapomnij, że wszystko w szczytnym celu Wiesz, gdyby ludzie dali mi 10 mln PLN, to ja bym spokojnie mógłbym oddać 90%, ba! nawet 99% procent na szczytne cele, a resztę sobie zatrzymać. To jest bardzo ciekawy sposób zarabiania pieniędzy, czyż nie?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
A czy trzeba lubic Owsiaka zeby wspierac WOSP? Wazne, ze kasa ratuje zycie dzieci, sprzet kupiony za kase z WOSP pomogl m.in. dziecku mojego kolegi z gildii.
Tak, to jest ważne, ale nie najważniejsze. Patrz: wypowiedź kilka linijek wyżej.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Verlian Pokaż post
Cóż, spodziewam się, że ktoś myśli inaczej. Ale w szczególności chodziło mi o to, że nie spodziewałem się, że otwarcie się do tego przyzna. Niesamowite, co nie?
No, ja tam lubię być inny. Otwarcie się przyznaję, że uważam, że cała ta WOŚP jest jedną wielką socjotechniczną manipulacją tłumów.

Pozwolę sobie przy okazji zacytować Wikipedię
Cytuj:
Inżynieria społeczna, inżynieria socjalna, socjotechnika, (ang. Social engineering) w politologii, socjologii i marketingu to zespół technik służących osiągnięciu określonych celów poprzez manipulację społeczeństwem. Osoba posługująca się inżynierią społeczną sądzi, że cel do którego dąży jest ważniejszy niż prawda czy niezależność myślenia osób poddawanych manipulacji. Socjotechnika odwołuje się do emocji człowieka i stara się uśpić ludzki rozum. Często manipulator stara się przekonać odbiorcę jego przekazu do swoich idei nawet kosztem nieetycznego odrywania ich od rzeczywistości, bo sądzi on, że cel jego działalności uświęca takie środki.
Jakże idealnie to tutaj pasuje, czyż nie?

Pozdrawiam dyskutantów