Zobacz pojedynczy post
stary 15-01-2007, 21:01   #24
Gniew Mroku
Użytkownik Forum

Gniew Mroku's Avatar

Data dołączenia: 22 02 2004

Domyślny

@Smetana: sposób kodowania został odkryty jeszcze w trakcie test serva przed tibią 7.7(a dopiero na niej pojawiło się kodowanie). Ponadto, jak wynika z mojego posta, w zależności od sytuacji używany jest bardzo popularny RSA, o którym można czytać na polskiej wikipedii lub XTEA, który wymaga od nas wejścia na angielską wersje wspomnianej strony by odszukać gotowe kody w c++.
Na pytanie: jak są przesyłane - nie jest tajemnicą, że są to zwykłe gniazda TCP/IP na porcie 7171.
Apropo zabezpieczeń banków: RSA jest w miarę bezpiecznym szyfrem, na tyle by nawet banki mogły go używać. Tibia wykorzystuje zapewne klucze 128 bitowe i w dodatku chyba wręcz stałe. Oznacza to, że wystarczy znaleść je raz i koniec naszych zmartwień. A 128 bitowy klucz jest do złamania przez zwykłe domowe PCety. Ale czas łamania klucza rośnie w skali logarytmicznej, więc niewielkie zwiększenie wielkości klucza wydłuży znacznie czas łamania. Jeśli ktoś czuje się na siłach może spróbować złamać tzw. RSA-2048 (2048 bitów) - nagroda za ten wyczyn to 200 000 $. A jeśli wolicie coś bardziej realnego(;p) RSA-704 za niego otrzymamy 30 000 $. ;p

@Magebomb: Może możnaby to zrobić bez pakietów. Ale byłaby to strata nerwów. Program działa na zasadzie łączenia się z serwerem i wysyłania odpowiednich pakietów.

@down:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smetana Pokaż post
Ta wiedza powinna być przez cipsoft raczej skrywana. Nie jest?

Btw nie wystarczy szyfrowanie, trzeba jeszcze pokapować w jaki sposób dane są przesyłane. Nie powiesz mi chyba że te rzeczy są ogólnie dostępne, albo że ktoś to rozgryzł?
Powiem tak, przed wprowadzeniem kodowania, czyli rok temu znałem to prawie na pamięć.

Ostatnio edytowany przez Gniew Mroku - 15-01-2007 o 21:09.
Gniew Mroku jest offline   Odpowiedz z Cytatem