@Smetana: sposób kodowania został odkryty jeszcze w trakcie test serva przed tibią 7.7(a dopiero na niej pojawiło się kodowanie). Ponadto, jak wynika z mojego posta, w zależności od sytuacji używany jest bardzo popularny RSA, o którym można czytać na polskiej wikipedii lub XTEA, który wymaga od nas wejścia na angielską wersje wspomnianej strony by odszukać gotowe kody w c++.
Na pytanie: jak są przesyłane - nie jest tajemnicą, że są to zwykłe gniazda TCP/IP na porcie 7171.
Apropo zabezpieczeń banków: RSA jest w miarę bezpiecznym szyfrem, na tyle by nawet banki mogły go używać. Tibia wykorzystuje zapewne klucze 128 bitowe i w dodatku chyba wręcz stałe. Oznacza to, że wystarczy znaleść je raz i koniec naszych zmartwień. A 128 bitowy klucz jest do złamania przez zwykłe domowe PCety. Ale czas łamania klucza rośnie w skali logarytmicznej, więc niewielkie zwiększenie wielkości klucza wydłuży znacznie czas łamania. Jeśli ktoś czuje się na siłach może spróbować złamać tzw. RSA-2048 (2048 bitów) - nagroda za ten wyczyn to 200 000 $. A jeśli wolicie coś bardziej realnego(;p) RSA-704 za niego otrzymamy 30 000 $. ;p
@Magebomb: Może możnaby to zrobić bez pakietów. Ale byłaby to strata nerwów. Program działa na zasadzie łączenia się z serwerem i wysyłania odpowiednich pakietów.
@down:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smetana
Ta wiedza powinna być przez cipsoft raczej skrywana. Nie jest?
Btw nie wystarczy szyfrowanie, trzeba jeszcze pokapować w jaki sposób dane są przesyłane. Nie powiesz mi chyba że te rzeczy są ogólnie dostępne, albo że ktoś to rozgryzł?
|
Powiem tak, przed wprowadzeniem kodowania, czyli rok temu znałem to prawie na pamięć.