Zobacz pojedynczy post
stary 17-01-2007, 20:23   #334
Mihash
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 10 2005
Lokacja: Jasło

Stan: Na Emeryturze
Mihash ma numer GG 666
Domyślny

Kommar:
Nie, wcale nie uważam, że trzeba lubic Żydów, przecież napisałem że sam za nimi nie przepadam, po prostu chciałem powiedziec że ogromna nienawiśc do nich jest bezsensowna. Po drugie wcale nie chodziło mi o obrażanie narodu Żydowskiego, lecz o robienie sobie żartów z ofiar Holocaustu. Każde życie ludzkie ma dla mnie taką samą wartośc, mam nadzieje że to zrozumiesz. Po trzecie - co do państwa Izrael. Wcale nie uważam tego co Żydzi tam robią za słuszne, ale nie powinieneś też popierac działań państw arabskich, które miały kilkanaście lat (1949 do 1967) na utworzenie arabskiego państwa palestyńskiego. Zamiast tego podzieliły między sobą częśc terenów, które dziś należą do Izraela. Warto też dodac ze syjonizm wcale nie musi oznaczac poparcia dla działań politycznych Izraela. Po czwarte uważasz, że Żydzi nie uważają innych narodów za równych sobie. Z pewnością jest w tym trochę prawdy ale chyba nie zauważasz faktu, że przez około 2000 lat do dziś, Żydzi byli i są poniżani przez inne nacje, w większości przypadków nie dlatego że uważają się za naród wybrany, lecz z powodu ich odrębności kulturowej i hermetycznej postawy względem innych, co jest idealnym polem do popisu dla różnego typu plotek i stereotypów. Czy taka postawa wobec nich nie jest "wywyższaniem się nad innymi narodami" ? Po piąte podaj mi jeden argument dla którego Żydzi mieli by lubic Polaków.
Reasumując: Moim skromnym zdaniem, silna nienawiśc do Żydów jako narodu jest spowodowana nieznajomością ich kultury i obyczajów, przez co większośc ludzi wydaje im ocenę na podstawie utwardzonych stereotypów. Co do państwa Izrael wcale nie popieram tego co Żydzi tam robią. Ale rozejrzyjcie się wokół, mało mamy lub mieliśmy na świecie podobnych sytuacji? Przepraszam już za te offtopy, była to moja ostatnia wypowiedź w tym temacie, nie związanym z wojną na Aldorze.

Topic: No cóż pozostaje chyba tylko pogratulowac EM fraga.

Down:
Czy jesteś w stanie udowodnic że wszyscy z zabitych Żydów, byli tacy jak ich tutaj przedstawiasz? Raczej nie. Fakt państwo Izrael dąży do wielkich wpływów nie tylko na swoim terenie, tak samo zresztą jak chocby Rosja,USA,Chiny, chcą byc przeciw wagą dla państw arabskich. Tak jak już powiedziałem wcale tego nie popieram, ale to nie jest dla mnie powód żeby uważac Żydów za podludzi. Syjonizm to ruch narodowy i towarzysząca mu ideologia stworzenia niezależnego państwa żydowskiego na terytorium Palestyny oraz zahamowanie procesów asymilacyjnych mniejszości żydowskiej w poszczególnych krajach( cytat z Wikipedii). Jakoś nie mogę tu dojrzec wzmianki o poklasku dla działań izraelskich liderów i ich polityki. Nie, Żydzi nie byli poniżani za uważanie się za naród wybrany. Nie byli popularni wśród Rzymian za ich separatyzm oraz chrześcijan którzy za wszelką cenę chcieli się odciąc od swoich żydowskich korzeni (nagminne utożsamianie ich z Żydami). Później przerodziło się to w podżeganie do antyżydowskich zachowań. Sam Hitler powiedział, że eksterminacja Żydów jest zwieńczeniem odwiecznej polityki Kościoła Rzymskiego. Hierarchowie Rzymscy obarczali cały naród za śmierc Jezusa, mając ogromny wpływ na świadomośc mas. Moim zdaniem tu leżą przyczyny nienawiści do Żydów, która ewoluowała przez ponad 2 tysiące lat. Co do twoich argumentów, czy chcesz powiedziec, że Żydzi żyli dostatniej od Polaków z powodu wielkiej miłości naszego narodu do nich? Nie, Żydzi doszli do wszystkiego sami, wynika to z wysokiego poziomu nauczania obecnego w tym narodzie.Ale ty zawsze będziesz dopatrywał się tu czegoś niecnego, zamiast przyjąc prosty fakt, że Żydzi często lepiej nadają się na niektóre stanowiska niż Polacy. Co do drugiego argumentu to oczywiście zgadzam się z tobą, co nie zmienia faktu, że Polacy są częściowo odpowiedzialni za zagładę Żydów (denuncjacje, kolaboracje, pogromy inspirowane przez nazistów).
Faktem jest też to, że wielu Żydów miało swój udział w budowaniu i obronie polskości (Korczak,Brzechwa,Leśmian to tylko niektórzy z nich).
Dobra koniec już tego offtopowania, to było moje ostatnie słowo w tej dyskusji. Obiecuję .
I don't wanna be under your thumb.

Ostatnio edytowany przez Mihash - 18-01-2007 o 00:17.
Mihash jest offline