Zobacz pojedynczy post
stary 19-01-2007, 16:51   #1
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny Ogólna sytuacja na świecie.

Witam,
Chciałbym poznać Wasze zdanie odnośnie obecnej sytuacji na świecie. Wszyscy się "żrą", tak jak zawsze. Wyłoniły się mocarstwa, które mają ogromną rolę w decydowaniu o losach świata.
Co myślicie o tym jak się teraz dzieje? Za, którymi mocarstwami opowiadacie się? Co Wam się nie podoba w polityce międzynarodowej? Czego się boicie?

No to ja zacznę:

Wg. mnie wszyscy dążą do władzy tak jak zawsze. Jednak człowiek odkrył bronie o wiele bardziej zagrażające innym. Dostęp do nich mają głównie największe mocarstwa świata. USA stara się utrzymać spokój na świecie, tylko jakoś sami stanowią zagrożenie. Jeśli mój głos miałby zadecydować o wstawiennictwie Polski za, którymś z mocarstw to wybrałbym USA. Dlaczego? Mam do nich największe zaufanie. Mimo wojen, które lubią prowadzić, są w miarę sprawiedliwi i liberalni. Ruscy lubią trzymać resztę pod butem, dlatego odpadają. Chiny, Korea Płn. i Płd. są wg. mnie zbyt odbiegające kulturowo od Polski. Czego najbardziej się boję? Tego, że jakiś kraj z Azji będzie miał dostęp do broni bardzo niebezpiecznej jak bomby wodorowe czy atomowe. Wtedy wg. swojej natury chcieliby zawładnąć światem siłą i szantarzem. USA by się zapewne postawiła. Kraje europejskie i większość afrykańskich poparłaby Amerykę w jej działaniach. Również reszta krajów, które z nimi dzielą kontynent. Azja by poparła taki np. Iran i byłaby III wojna, jednak bardzo poważna. To byłby ewidentny koniec świata, albo chociażby ludzkości.

Ostatnio edytowany przez Korektor - 19-01-2007 o 17:04.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.