Zobacz pojedynczy post
stary 19-01-2007, 22:01   #28
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Zapomniałeś dodać, że jednocześnie stajemy się celem prawdopodobnych ataków terrorystycznych na sojuszników USA...
Bo ja wiem... teraz jest moda na Wielką Brytanię i to tam legną bombowi samobójcy.

Co do sojuszników Polski... Bardzo ciekawy temat, czy nikt tu nie zauważył, że Polska jest jednym z najbardziej olewanych krajów na świecie? Zna ktoś termin "dziwna wojna"? Tak nazwano początek WW2 gdy UK i inni niby sojusznicy złamali pakt o wzajemnej pomocy i bezczynnie się gapili jak Polska staje się częścią III Rzeszy? Nie wspominając już to totalnym ignorowaniu naszego kraju w czasie negocjacji czy umów gospodarczych/militarnych/handlowych. Obecnie mimo wielkiego lizodupstwa i tych niby wspaniałych koalicjantach na dobre i na złe myślę, że i tak by nas olali gdyby przyszło co do czego.

Co do ropy: Warto mieć jakiś jasno określony cel, jak ropa w przypadku USA, czy kasa i łapówki w przypadku polskiego rządu...

Na temat samego US and A powiem tylko, że ich prawdziwa siła militarna jest obecnie nie adekwatna do ich sytuacji gospodarczej. Fakt, że dysponują większością najnowszych technologii wojskowych (lub przynajmniej tak twierdzą i się tym chwalą) nie znaczy, że wygrają każdą wojnę. Obecnie wdrażane technologie są bardziej na pokaz, a to dlatego, że są one strasznie drogie. Nawet gospodarka takiego USA mogłaby się załamać przy dłuższym konflikcie, zaś fakt, że obracają dużą kasą każdego dnia nie znaczy, że mogliby ją całą wydać na wojnę.

Co do przyszłości myślę, że ta najbliższa będzie należeć do Azjatyckich tygrysów, wzrost gospodarczy Chin jest najwyższym kiedykolwiek zanotowanym... i jeśli się utrzyma Chiny albo zgniją w odpadkach będących efektem rozwoju, albo wyjdą na prostą i będą miały szansę przebić starzejące się USA.

Zaś moim faworytem jest... Japonia! Nawet USA wymięka przy takim High-Tech industry...Niestety czeka ich śmierć z przyczyn naturalnych (wystarczy spojrzeć na ich średnią wieku).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor
Z doświadczenia wiem, że będący neutralnymi wcale nie wychodzą na tym najlepiej.
Wyjątek Szwajcarii potwierdza regułę?

PS
Ten link pasuje tutaj jak mało gdzie. Kraj jest niczym bez przywódcy... chcesz zobaczyć który z przywódców jest najlepszy?