Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sisu
Zakładam temat ,bo stwierdzam że forum zaczeło sie robić niebezpieczne.Nie co 2 temat ,ale co 1 to exploit,keylogger lub wirus.Lepiej nie kożystać narazie z forum czy coś takiego ,albo uwazać bo nawet w obrazkach są exploity.Nie musicie w nic klikać i tak złapiecie syfa wchodząc do tematu :/
Admini i modzi zabierzcie sie za to :\
|
"co 1 to exploit" - czyli każdy? nie wydaje mi się. Exploit to nie jest wirus typu trojan czy keylogger. Exploita używa hacker, żeby się włamać na czyiś komputer znając jego ip itd. W obrazkach nie ma żadnych exploitów, z bardzo prostej przyczyny: obrazki to nie są pliki wykonywalne, z drugiej strony można połączyć 2 pliki, ale będą działać tylko jeżeli są to pliki o tych samych rozszerzeniach, inaczej nic z tego, więc jak się nie znasz to się nie wypowiadaj. Każdy kto jest ostrożny, ma antyvirusa i firewalla, wpisuje w odpowiedni sposób acc i pass na stronie tibia.com i w tibii jest bezpieczny. I jeżeli oczywiście nie ściąga plików *****, .s c r itd, więc nie wypowiadaj się jak nie masz najmniejsza pojęcia o tych sprawach...
@up
avast to jest największy syf. Ten "antyvirus" nie wykrywa 80% wirusów, które są najczęściej używane do zdobywania cudzych kont w tibii. Polecam NOD32, Arcavir lub Kasperskiego.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ebciu
istnieje jakies zagrozenie jezeli uzywa sie pliku txt do wpisywania passow?
|
Kiedy script kiddie("hacker" jak wy go nazywacie) zdobędzie dostęp do twojego komputera, może bez problemu skopiować plik .txt na swój komputer lub wysłać na swojego maila, dlatego trzymanie passów w plikach txt na komputerze jest głupotą. Dodam, że wystarczy komuś podać raz na gg czy tlenie passy i można załapać hacka, bo script kiddie może rozkodować archiwum twoje lub twojego kolegi i tym samym zdobyć dostęp do twojego kompa!
I TERAZ DAM WAM DWA NAJLEPSZE SPOSOBY NA TO JAK NAJLEPIEJ ZABEZPIECZYĆ SWOJE KONTO:
1) Jeżeli ktoś się zna i ma taką możliwość niech używa Linuxa. Na niego nie ma keyloggerów itd. dlatego osoby grające w tibie na linuxie mogą się czuć bezpieczne. Ja osobiście mam zainstalowanego win xp i linuxa i do gry w tibie używam wyłącznie tego drugiego(linuxa;p).
2) Jeżeli gracie w tibie na windowsie to przede wszystkim nigdy nie podawajcie nikomu passów na gg itp, nie trzymajcie passów w plikach na komputerze i teraz najważniejsza rada! ZAWSZE I WSZĘDZIE WPISUJCIE PASSY Z KLAWIATURY EKRANOWEJ(start->programy->akcesoria->ułatwienia dostępu->klawiatura ekranowa). Dzięki temu ryzyko złapania hacka zmaleje praktycznie do 0, ponieważ wszystko co zostanie wpisane z klawiatury ekranowej jest niewidoczne dla keyloggera.
@all
i jeszcze jedno. W rec nie ma wirusów, a jeżeli nawet gdzieś tam są w nim ukryte to żaden z nich nie uaktywni się przez otworzenie go w tibicam. Tak samo w jpg. .bmp itd. nie ma wirusów. Nie ściągajcie nigdy filmów ***** . s c r ***** .bat(w samym ***** nie ma wirusa, ale na pewno w środku będzie plik z wirusem). I nie ściągajcie ots'ów i innych gówien bo w nich są często wirusy(w plikach ***** z ots'ami

". I jeszcze jedno. Z wirusami w jpg jest często tak np.
www.keylogger.pl/keylogger.jpg. Niby link do jpg ale gdy się na niego wejdzie to ściąga się wirus, bo tak została napisana strona. I w takim wypadku nie ma wirusa w jpg, lecz w kodzie strony, która wykorzystując lukę w Internet Explorerze ściąga trojana na komputer. Poza tym używajcie zawsze firefoxa jako domyślnej przeglądarki bo takie wirusy, które się instalują przez wejście na stronie działają tylko w internet explorerze bo tylko on ma możliwość ściągania kontrolek. Jeżeli będziecie używać Mozilla Firefox czy np. Opery powinniście czuć się bezpieczni.
@down
zrobiłem edita

już masz wszystko wyjaśnione
@EDIT
jednak się pomyliłem. Podobno ostatnio pojawiły się wirusy w jpeg. Ale co nie zmienia faktu, że jak zastosujecie się do rad up to nie zostaniecie shakowani;]