Miałem zrobić multiquote ale coś mi się rozwaliło, a nie chce teraz sie z tym bawić, więc będę kopiował po kawałku:
Cytuj:
I co teraz będzie ze mną biednym userkiem Windy XP ;/
|
Za niedługo jakikolwiek support dla tego produktu zostanie usunięty, a Ty, żeby być zabezpieczonym będziesz musiał wydać następne 500zł na upgrade (co oczywiście nie oznacza że będziesz bezpieczny, bynajmniej, oznacza że
będziesz mógł zainstalować system, który zamiast dobrze zarządzać twoim sprzętem będzie ograniczał twoje prawa)
Cytuj:
No to w końcu chcesz bajery, czy funkcje? Bo jak bajery, to Vista stoi przed Tobą otworem i pograsz sobie na niej w kiczowatego Obliviona czy przejedzoną serię NFS. Jeśli stawiasz na funkcjonalność, to instalujsez niksa i cieszysz się działaniem bez zaciachów. Zresztą, jak tępy user, to i unixa zawiesi...
|
Bajery+funkcje: XGL/AIGLX/NVDesktopEffects :>
Czy mówiłem że nigdy nie mogę się zdecydować?
Cytuj:
Co nie zmienia faktu, ze wszystkie gry PC chodza na Xp, ktory jest i ladny i funkcjonalny
|
Dopóki MS nie cofnie supportu i nie wyprodukuje nowego DX (jeszcze bardziej podobnego do OpenGL niż poprzednie wersje), który będzie tylko dla Visty.
Cytuj:
a shit(li)nux mnie nie interesuje , piękny super i przyjemny a żeby coś wgrac ...
z resztą temat o Viscie i nie wiem dlaczego inni wyjeżdżają z Linuxem
a podziały zawsze były i będą jedni za linuxem inni nie
|
Linu
KSem. To tak na przyszłość, do zapamiętania (tak, jestem purystą językowym jeśli o to chodzi i mnie szlag trafia jak widze odmianę przez X.)
Co rozumiesz przez "Żeby to coś wgrać"? Byłem u znajomego w niedziele, instalowałem mu Ubuntuu 6.12 PL. Sam byłem pod wrażeniem prędkości i łatwości instalacji tego systemu - 10 minut- system stoi (wystarczyło tylko odpowiedzieć na parę banalnych pytań). Instalacja Neozdrady (modem SpeedTouch) zajęła nam, UWAGA, 2 minuty. Wystarczyło kliknąć dwa razy na ikonkę, wpisać login i hasło i kliknąć przycisk ZAINSTALUJ. Działa. Firefox był zainstalowany domyślnie. Instalowałem coś do muzyki, wystarczyło tylko odpalić menedżer pakietów (na pewno każdy by znalazl, widniał w menu głównym jako, uwaga... "Dodaj/usuń programy") wpisać nazwę albo poszukać po ładnie dobranych kategoriach i kliknąć OK, on już wszystko sam zrobił. Śmiem twierdzić, że instalatory windowsowe zadają więcej pytań niż Synaptic...
Dlaczego wydaje mi się że albo nigdy nie miałeś Linuksa w ręce, albo chciałeś użyć czegoś dla hardcore'owców jak Gentoo albo LFS?
Teraz ad persona: Czemu mogłem się domyślać że walniesz taki komentarz?
Cytuj:
I zeby nie bylo - sam korzystam z XP Pro, czasem odpale pingwina z live-cd. Niestety, ale 4 uzytkownikow (cala nieszczesna rodzina...) komputera w domu nie pozwala mi zbytnio dostosowac komputera do wylacznie wlasnych potrzeb...
|
Ubuntu hoom, Ubuntu, na pewno im się spodoba (a jak się postarasz z pulpitem i chrootem to będą dalej myśleć że to Windows

)
Cytuj:
Jezeli to dla kogos komputer NASA... no to przepraszam, ale komp kupiony 4 lata temy to smiec a nie komp. 800Mhz to duzo?? 512MB RAMu? Z tego co wiem to dzisiejszy standard to juz 1GB. HDD 20GB? A mozna jeszc ze wogole gdzies takie kupic (nie liczac uzywanego sprzetu?) Faktycznie, OGROMNE wymagania....
|
Jeżeli uważasz że warstwa abstrakcji która sprawia że sprzęt działa jako-tako (zaraz napiszę dlaczego) powinna zjadać 800MB RAMu i rozbestwiać się na 20 GB HDD wymagając takiego czasu procesora jak jedne z najbardziej wymagających aplikacji graficznych, jakimi są gry, to ja raczej nie mam pytań. Ale wydaje mi się, że mylisz system operacyjny z programami użytkowymi/grami...
Cytuj:
Przykro mi hoom... wspolczuje... jak i innym osobom psiaczacym na "posrany system" jednoczesnie z niego korzystajac. To takie... polskie.
|
Przepraszam, ale po przeczytaniu tych słów mam wrażenie, że zarzucasz hoomowi "psioczenie na windows", które nie ma miejsca w jego poście.
Cytuj:
Windows XP który zadebiutował w 2001 roku miał minimalne wymagania odstające od przeciętnej konfiguracji o eony jeśli tak psioczycie na Vistę.
|
Ale nie miał szeregu "usprawnień" które tak na prawdę ograniczają użytkownika bez jego wiedzy, wbrew jego woli i prawu, a co najważniejsze bezpieczeństwu...
Cytuj:
Teraz red screen jest, idą z duchem czasu. ;-)
|
Chyba Przejęli nazwę od robaka CodeRed... Ciekawe czy tylko nazwę

Cytuj:
Ale po co mi linux skoro nie tylko ja korzystam z komputera a nauczyc innych domowników tego graniczy z cudem?I co są idiotami bo nie umią pojąc głupiego pingwinka?
gratz wtedy Twoja rodzina też nimi jest
|
Jeżeli pokażesz mi w tekście hoomika jedno zdanie w którym pisze on, że twoja rodzina to idioci, to nie dam ci ostrzeżenia za wyzwiska.
A na przyszłość, zanim zaczniesz twierdzić że kogoś nie da się czegoś nauczyć (w tym przypadku twojej Rodziny linuksa) to polecałbym SPRÓBOWAĆ. I nie przez 35 sekund (do pierwszego zniechęcenia), tylko przynajmniej przez 52 godziny.
Acha, i przysłowie mówi, że "Głupie jest tylko to, czego nie potrafimy zrozumieć". To pasuje idealnie do twojego stwierdzenia "głupiego linuksa" Nie ma to jak rzucać inwektywami nawet nie dotykając czegoś, prawda?
Nigdy cię nie zrozumiem pixik...
Cytuj:
ludzie co wy tam wiecie? nawet nie poczuliście smrodu visty na kompie a już psioczycie że niedobry, że zły, że głupi, ze komercha. A ja wam powiem że gdybyście mieli kompy mogące to pociągnąć każdy z was starał by sie mieć ten systemik jak najszybciej. Ja na przykład nie lubie linuksów a moj win xp jeszcze mnie nie zawiódł może to kwestia umiejętnej obsługi nie wiem ale na wina xp nie moge narzekać. Przypuszczam ze jak dostane do rąk mojego nwego laptopa to ściągne z serwera polibudy viste i będe się nim cieszył a za 3 lata kto będzie pamętał o wymaganiach systemu kiedy kazdy będzie miał kompy 3 razy lepsze niż dziś. Zapewne na początku system okaże sie być dziórawy ale który program w versji 1.0 jest doskonały. Poczekajcie z osądami aż sami przetestujecie i nie raczcie mnie stareotypami bo to nudne jest niezwykle
|
Widziałem "wielce oświeconą" grafikę Visty, która wyglądała żywcem jak mockupy (jak to na pl przetłumaczyć?) Plasmy i Oxygene na KDE4 - grafika wypisz-wymaluj SVG i to co OD LAT jest na kde-look.org. Podziwiałem na laptopie kolegi "wspaniały" interfrejs 3D Aero, który nie dość że potrafi mniej niż LookingGlass od Suna (nie wspomnę o XGL/AIGLX/NV3DDE) To jeszcze zżera _W_CHUJ_ zasobów od LG (nie będę porównywał z XGL, bo nie mam zamiaru kopać leżącego...)
Komercha? A jak do cholery wytłumaczysz fakt, że błąd pozwalający na skopiowanie danych chronionych DRM został załatany w ciągu dwóch dni (była to najszybciej wydana łata Microsoftu). Pragnę zauważyć, że nie był to błąd powodujący wyciek prywatnych danych użytkownika, ale błąd powodujący straty wielkich koncernów fonograficzno/filmowych jak SonyBMG, RIAA czy MPAA. Życzę ci powodzenia w używaniu systemu firmy, która bardziej dba o wielki szmal wielkich koncernów niż o bezpieczeństwo i prywatność swojego użytkownika (vel. ma cię tak głęboko w dupie, że bliżej jest od strony ust).
Który system jest załatany w wersji 1.0 ? żaden. Który system udostępnia dziury których nie da się załatać na stałe, bo wymagałoby to kompletnego przepisania API i niekompatybilność wsteczną ze wszystkimi napisanymi dotąd programami ? Windows9x/NT/2k/ME/XP (dziura w RPC). Który system umożliwia arbitralne wykonanie kodu po obejrzeniu byle obrazka? J/w - dziura w *.WMF i 0-day exploit, który teraz święci tryumfy na całym naszym forum. Który producent wyżej ceni sobie wsparcie (nie wiadomo jakie) bogatych koncernów niż swoich użytkowników? Microsoft (patrz wyżej). Halo, pobudka, to nie są stereotypy misiaczku, to są suche fakty. Jeżeli dalej mi nie wierzysz, napisz, specjalnie dla ciebie i innych niedowiarków będę kopał za linkami żeby poprzeć to co teraz napisałem.
Cytuj:
zwiazanych z tym, ze nie bylo jeszcze dobrych sterownikow od ATi(nie wiem jak teraz, bo nie uzywam visty).
|
Teraz tak samo, bo zanim producenci sprzętu napiszą specjalne sterowniki szyfrujące wszystkie informacje przesyłane między sobą to trochę potrwa (najbliższe wersje stabilne podobno są zapowiadane za pół roku. Tylko dlatego, żeby chronić użyt, o pardon, koncerny fonograficzne za pomocą DRM...
A w dodatku, Jeśli zastanawiacie się czemu sterowniki do Visty jeszcze nie istnieją i odtwarzanie filmów jest bardzo utrudnione, to zapraszam przeczytać cały artykuł z
http://byte.livenet.pl/?page_id=819&page=1