Program Vegas 7.0 shareware (30 dni - zaraz mi sie konczy!

). Jest w nim duuuzo efektów. Nauczenie sie ich obslugi troche zajmuje. Patrzylem w nocy na bledy w kompresji i wiem, ze musze wszystko montowac od nowa :S
Jedyny problem z tym programem to cięcie filmów które jest baardzo utrudnione (zaznaczasz dany punkt [dana klatke filmu!] na osi czasu i klikasz "s"). np. odcinam jakis fragment filmu (po odcieciu najlepiej usunac fragmenty ktore zostaly po bokach, ciac zawsze na oddzielnej osi czasu!) i go ustawiam pod napisami (napisy na osi czasu najwyzszej, bo jako jedyny efekt maja przezroczystosc). Przed wstawionym fragmentem filmu zostawilem sobie 50 sekund wolnego.. wstawiam w to miejsce fragment innego filmu i pierwsza czesc odjezdza na osi czasu o tyle sekund ile mial ten fragment :S, wiec albo trzeba nowe fragmenty wstawiac na kolejnych osiach czasu (nigdy mi nie zabraklo) albo po wstawieniu czegos przed juz zmontowany fragment filmu (tylko os na ktorej cos wstawiamy sie rusza, reszta stoi w miejscu) trzeba nastepny po nim przesunac o odpowiednia ilosc sekund.
Do kompresji polecam zainstalowac "VirtualDub". Ma 1 MB i jest prosty w obsludze. Dla wielu osob ktore chca robic naprawde dobry film moze byc to, ze na kazda minute filmu ktory chcecie robic musicie miec na dysku zarezerwowane 5 GB miejsca! (2GB/min filmu zgranego z pliku .rec, 2GB na probna wersje renderowana, 1 GB to fragment filmu ktory nie wykorzystacie [utniecie w montarzu] i do renderowania trzeba miec 2.2GB/minuta filmu jesli bez kompresji 640x480. Program w przeciwienstwie do Windows Movie Maker pozwala renderowac filmy w dowolnej rozdzielczosc, a nie wszystko zapisuje do 320x240 lub 640x480...