Cytuj:
Oryginalnie napisane przez BeNcHaKeR
za 5 dlem wypadło dragon lance więc niemów mi że wydać te pare gp na 2 bp manasów dokładnie 2,2 k nie opłaca się za dragon lance
|
Musze przyznac ze miales wyjatkowe szczescie, ja zabilem juz setki jak nie tysiace DL, wylootwoalem z 10 dsmow, z 15 rh, pare bp tower shieldow i fs i ANI JEDNEJ LANCY. Pozatym bylem pewien ze lanca leci tylko z BK, ale widocznie sie mylilem, dobrze ze taki PRO player jak Ty mnie wyprowadzil z bledu.
Odnosnie duela 4 sorcow i 4 knightow, fajnie sobie pofantazjowac. Czterech sorcow 100 level ma sd combo za ~1200 a knight na tym levelu ma troche wiecej hp. Jak ktos mi powie ze sorce moga sie zmowic i zrobic ue combo majac ssa na sobie to przypominam ze taki ssa na dlugo nie starcza jak bije cie 4 knightow z meele, mana shield tez sie nie przyda na wiele bo knight moze uzywac might ringow, sorce wywala cala mane i bedize dupa. Oczywiscie, ktos moze powiedziec ze walna utani gran i uciekna,a le wtedy to nie bedzie duel tylko ucieczka z pola bitwy. Dla tych ktorzy sadza ze taki sorc moze sobei uciec bo jest szybszy. Pare miesiecy temu Spash 150 ms na eterni zabil mnie w nocy podczas wojny i tez sadzil ze jest szybki wiec mu sie nic nie stanie, okazalos ie jednak ze jak 10 osob sie zalogowalo, zadna nie byla tak szybka jak on, a jednak niepozwolilismy mu stracic pz i po 20 minutach gonienia wpadlw koncu w trapa zostal zabity.
O expieniu knightem i sorcem. Slowo "polowanie/hunt" oznacza cos wiecej niz tylko klepanie potworow. Na "przyjemny hunt" skladaja sie takie rzeczy jak czas przygotowania do niego, czas ktory posiecamy na bicie stworow i leczenie sie, czas sprzedawania loota, ryzyko smierci, ewentualne wypadki (kolega potrzebuje pomocy, lurniete stwory), szybkosc zdobywanego expa, monotonia miejsca w ktorym polujemy, pewny loot oraz mozliwy loot.
-czas przygotowania do hunta. Taki sorc procz noszenia mf musi posiadac rozne inne przedmioty, czesto na non-pvp nie zabiera lopaty, liny kiedy nie jest mu potrzebna, potem moze okazac sie ze nie zabral czegos co zostawil w dp idac na polowanie w inne miejsce(wlsnie lopaty, liny czy jakiegos wasnego klucza), zawsze moze okazac sie ze nie ma e ringa czy jedzenia, na pvp serverach trzeba nosic ze soba ssa, m ringi bo mozna latwo pasc, to ze jakis sorc zabiera ze soba 20 bp mf nie oznacza ze wszystkei 20 bp zuzywa, bo wie ze potrzebuje cos na powrot. Knight na adekwatnym levelu ma tylko jeden zestaw na hunta, runa-uhy, gfb, fd, fd,pb, explo, hmm. Zawsze ma ze soba line, lopate, na wyzszych levelach kilof. jedzenie, zestaw wszystkich kluczy waznych w tibi, 10-20 parceli, duzy zapas wszystkiego i jeszcze 1000 capa wolnego na loot. Taki 100 knight jest przygotowany na kazdy hunt od chwili zalogowania sie.
-czas poswiecany na bicie potworow, czy 280 mag z sd bedzie mial lepszy exp na BK niz 50 level pal? nie bo ogranicza ich predkosc spawnu. to samo sie tyczy 280 ms w ormuc tombie jak i 150 ek. Pozatym, podawanie za przyklad wyzszosci jednej profesji nad druga ludzi z levelem 200+ jest pozbawione sensu, bo jest to za waska grupa.
-czas poswiecany na leczenie, w tym ladowanie mana shielda jezeli mag takowego uzywa. knight uzywa uha raz na jakis czas, a dla maga kazdy drag, dl, warlock itp to pare sekund zuzytych na leczenie sie, knight leczac sie ciagle atakuje a mag nie.
-czas sprzedawania loota. moj knight ma 3000 capa, czesto koledzy -madzy 110-130-prosza o to zebym im sprzedal loota bo im to zajmuje wieki. Mozna tachac lootbaga po ziemi, ale ja bym nie ryzykowal z proba wynesienia 40.000 oz kusz z thais DP w ciagu dnia a w nocy wole spac niz sprzedawac lootbagi.
-ryzyko smierci, procz oczywistego kicka czy freeza mozna sie zagapic, kiedys blokujac demona dostalem od kumpla msg o wieczornej imprezie, zaczalem go czytac i nawet nie zauwazylem jak bylem black hp, naszczescie przezylem. Jeslibylbym sorcem i zrobil to samo na dragu to bym padl. Jesli mam watpliwosci czy moje polaczenie jest stabilne (np ostatnie wichury mogly zerwac kable) to ciagle moge sobie isc na orc fortes czy zolwie bo wiem ze i tak przezyje 2 minuty po ktorych moja postac zostanie wylogowana. sorc nie ma takich miejsc (chyba ze roty)
-ewentualne wypadki- dzisiejszy przyklad. siedze sobie spokojnie w OF i kumpel pisze do mnie ze go zabil 121 rp za nic. utani hur i wybiegam z of, piszac wiadomosci do kumpli ed/ms zeby pomogli dostawalem odpowiedzi "ok, lece tylko odloze mf i wezme jakies sd i brusty" dobieglem pierwszy zaczalem go lac, a sd power dopiero przybiegal. Inny przyklad z zycia wziety, kupel 120 ed pisze ze potrzebuje pomocy bo jakis skur..... ropnal dla w edl i ma przy wejsciu 7 dragow i dla. Sprawe rozwiazaly 3 bp mf i moje exori.
-szybkosc expa, nie ma co duzo dyskutowac, sorc zabija stowory szybciej niz knight czy pal. druid i sorc expia z podobna predkoscia tak jak knight i pal. ale miedyz tymi dwoma parami jest duza przepasc.
-monotonia- typowe guardy dla sorcow 40 level czy scraby dla knightow o tym samym levelu, po wbiciu paru leveli mozna sie porzygac na sama mysl o nich. Knight i sorc maja podobna ilosc ciekawych miejsc, ja np bardzo lubie OF ze wzgledu na kase jaka tam zarabiam, duzo zarobionej kasy rozdaje kumpla z rl ktorzy graja w tibie slabiej niz ja. //Kase rozdaje a nie sprzedaje wiec nie jest to sprzeczne z regulaminem tibi.
-pewny loot to mace, longswordy, steel shieldy, kusze z dragow czy chain armory, battle axe, scemitary, plate shieldy, halbardy z of. wiemy ze jak pujdziemy na te stwory to bedzie tego od groma i bedzie zysk. na stwory ktore zostawiaja duzo takiego loota poluje wlasnie knight,
-mozliwy loot to wszystkie lepsze przedmioty ktore leca zadko ale sa duzo warte, dragon shieldy, dsmy, rh, vamp sheldy, b robe, loot z demona. Na stwory zostawiajace taki loot poluje glownie sorce, czasemz blokujacym kniightem ktory nie ponosi glownego kosztu polowania. Wiarze sie to czesto ze stratami i posutymi nerwami "jeszcze sa sd na 10 demonow i jak nic nie poleci to jestem w plecy 200k"
O solowaniu quetow przez knighta.
[ironia]Pomijajac POI quest ktory moze zostc zsolowany TYLKO przez 250 ms[/ironia]
to reszte questow moze zrobic solo knight, np nigdzie nie widzialem DHQ robionego przez ms/ed solo a EK/RP robia go solo masowo.