Zobacz pojedynczy post
stary 03-02-2007, 15:11   #1
paweltoja
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 01 2007

Pergamin Koniec świata się Zbiliża???

Zakłady o koniec świata
Komu bije dzwon? Naukowiec Martin Rees nie ma wątpliwości - bije on ludzkości. I jest gotów postawić konkretne pieniądze na poparcie tej tezy.

Przed 60 laty grupa fizyków, przerażona możliwymi skutkami użycia broni atomowej, stworzyła Zegar Końca Świata, ustawiając wskazówki na siedem minut przed północą. Obecnych strażników zegara tak wystraszyły nowe zagrożenia w rodzaju zmian klimatycznych, że przestawili wskazówki na 11:55.

Moją pierwszą reakcją na tę wiadomość było westchnienie ulgi. Przecież przepowiednia końca świata z 1947 roku oznaczała początek złotej epoki - nigdy wcześniej tak wielu ludzi nie żyło tak długo i w takiej zgodzie, jak w ciągu ubiegłych 60 lat. Poziom przemocy per capita, szczególnie na Zachodzie, wydaje się niezwykle niski jak na historyczne standardy. Pomyślałem sobie, że jeżeli strażnicy zegara znowu odczuwają niepokój, to być może wkraczamy w jeszcze pomyślniejszą epokę?

Lecz jeden szczegół w tej historii nie daje mi spokoju. Naukowcy z wydawanego przez Uniwersytet w Chicago “Bulletin of the Atomic Scientists” wspólnie z naukowcami z Towarzystwa Królewskiego w Londynie ogłosił niedawno w Waszyngtonie podczas transatlantyckiej konferencji prasowej przemieszczenie wskazówek zegara. Jednym z uczestników konferencji był prezes towarzystwa i jeden z najaktywniejszych głosicieli rychłego końca świata - Martin Rees.

Ten kosmolog z Uniwersytetu Cambridge i królewski astronom Wielkiej Brytanii nie poprzestaje na wypowiadaniu ponurych przepowiedni. Nie ogranicza się do zabawy wskazówkami enigmatycznego zegara, co do którego strażnicy nigdy nie raczyli wyjaśnić, jakiemu przedziałowi czasowemu na normalnych zegarach lub kalendarzach odpowiada jego minuta.

Nie, Rees jest znacznie odważniejszy. On nawet podaje prawdopodobieństwo nastąpienia końca świata. W swojej książce „Our Final Hour” z 2003 roku naukowiec wylicza szanse przetrwania naszej cywilizacji do 2100 roku na 50 procent.

Rees nie jest bezrefleksyjnym technofobem. Przepowiada wielki postęp techniczny, jeżeli naukowcy z całego świata połączą siły we wspólnym celu. Jednak obawia się także, że postęp zostanie zniweczony przez ludzi, których nazywa „idiotami z globalnej wioski”. Jest wystarczająco pewny swego, aby postawić pieniądze na Long Bets (zakłady długoterminowe) – internetowej stronie, którą z finansową pomocą twórcy Amazon.com, Jeffa Bezosa, założył Stewart Brand.

Artykuł z www.onet.pl
paweltoja jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.