Temat: The Village
Zobacz pojedynczy post
stary 08-02-2007, 17:02   #306
Avager
Użytkownik Forum

Avager's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2004
Lokacja: Opole

Avager ma numer GG 1611291
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Str4t0s
Ciesze sie ze w porę się zapisałem jako burmistrz
Fake Bardzo dobry
ocena : 93/100 (sorki avager za uzycie twojej skali ale ona jest najlepsza)

Nie ma problemu.

@Topic:

Hmmm, była kłótnia o to czy Village to Osada czy też nie... no cóż:
Village może jaknajbardziej oznaczać Osadę, ale wcale też nie musi, to takie wlaśnie uroki tłumaczenia z obcego języka na nasz. Bądź co bądź, osadę (po tłumaczeniu), raczej bym nazwał angielskie słówko "Outpost" (Co także oznacza punkt obserwacyjny - bądź też coś w tym stylu ), Village tu pasuje.

Ale jedno mi się straszliwie nie podoba, Prawie że całkowite zwalenie organizacji jaka istnieje w tej wiosce... czy co to tam jest .
Te wszelkie "systemy obronne" (Potwory z lasu), itp itd... identyczne...mogłeś dodać więcej swych pomysłów, a nie aż tak podobne =/ To mi sie właśnie nie podoba.

Kolejną sprawą, jest wykonanie nowych grafik (samochody, helikoptery, lotniskowiec):
To co mi sie nie podoba to:
"Poduszkowate" cieniowanie (Pillow), albo przynajmniej jego Przerazajacy Brak, co sprawia wrażenie plastiku.
Mimo, że widoczne są ślady "zewnetrznego" cieniowania, to nadal cały materiał przypomina plastik (np. Helikoptery, Lotniskowiec w środku/na zewnatrz), musiałbyś troszkę poćwiczyć, popróbować jak zrobić odpowiedni materiał cieniując....
Kontrast jest tu bardzo ważny, światło inaczej odbija się od Plastiku, inaczej od drewna, inaczej od metalu, inaczej od betonu .... i powierzchnia także nie jest płaska... to też musisz zapamiętać (Nie mówie tu o drodze, bo Tylko w Polsce mamy tak nadmierne kretowiska w jezdni, aż strach jechać autostradą...).

A by nie było gorzko, podobały mi się kształty pojazdów (Helikopterów bojowych - nie tej "Orki" czy jak ona sie tam nazywa, czyli helikoptera ratowniczego/transportujacego zaopatrzenie - jakos mi nie przypadla do gustu).

Co następnę... hmmm efekty i ich skutki...
Udało Ci się wykonać "Awaryjne lądowanie" helikoptera (pierwsze odcinki)... Ziemia lekko brązowa (Wnioskuje, że wykopana- może być to także spalona trawa, nie wiem... to Autor wie jedynie).
Hmmm, wybuch pojazdu... okkk... ale jest jedno wielkie ale...
Ten pojazd był tak czysty, bez żadnych przedmiotów w środku, któe powodowały by odmienny kolor płomienia ? Czemu ten ogień jest jednostanie żółty ? Nie wiem czy wiesz, ale ogień przy źródle jest niemal że biały, zaś przy końcach ramion (tak nazwijmy "Granice" płomieni), kolor zamienia się w ciemno czerwony, lub inny ciemny kolor - zależnie od materiału jaki palimy.

Kolejne, efekt wybuchu... dobra...wybucho, coś tam poleciało... ale zauważ, że ci policjanci, co stali tóż obok pojazdu, zostali zabici jakby w stkutek medyczny? Wstrzyknięto im jakiś środek, i ich mózg obumarł, powodując śmierć... ?
Nie powinno być tam śladów oparzeń ? Spalone odzienie, brązowa/czerwona skóra - nie mówie tu o oderwanych kończynach, bo to było by już Sci-Fiction, taka eksplozja by nie wywołała raczej takiego efektu.

Kolejną rzeczą jest...hmmm...Czym by Cię tu pognębić?

Może przejdźmy już do fabuły:
Jak już mówiłem na samym początku, potwornie nie podoba mi się zwalenie prawie że całego życia w wiosce z filmu pt "Osada". "Potwory", ukrywanie się domach, gdy "Osobistości z dużymi pazurami i w kapturach, szatach o potwornych twarzach"... i takie tam bla bla bla... Ok, dobra.... nie miałeś pomysłu jak to zmodyfikować... niech będzie... pare minusów w tym jest... .
Potem nagle ze spokojnej wioski + rozbicia się ("true spokoj" wg. mnie), potem nagle pościg - zwrót akcji, za duży wg. mnie , mogłeś to bardziej ukazać ... hmmm jakby to powiedzieć, ukazać czemu to wszystko tak się dzieje, co się tam dzieje, itp itd - może zrozumiesz .

Co do lotniskowca, dziwne bylo to, ze zolnierze strzelali do swoich (?) ... nie bylo jakiegos... punktu dzieki czemu mozna rozroznic ktorzy to ktorzy... . Wiesz Rozne organizacje uzywaja roznych ubran, by sie rozrozniac - a nie wszyscy w zestawie z 2 wojny swiatowej.

Tak tylko by powiedzieć... dodać...
Czym i sie wydaje czy marynarka U.S.A uzywa ubran w kolorach:
-Zaloga nizszego szczebla = Niebieskie
-Oficerowie i wyzej = Bialo+czarny ?

Przynajmniej teraz tak mi sie kojarzy....
Podczas drugiej wojny swiatowej, bylo chyba nawet podobnie... .

Ale dobra, niech bedzie i tak... .

Ocena ogolna:

Biorac pod uwage wszystko co Ci moglem wytknac, tam Ci ...hmmm.....
Cos kolo 75/100 +/- za tą osadę i życie w niej (w jakis sposob funkcjonuje!).
Avager jest offline