Cytuj:
Oryginalnie napisane przez mentozer
a co do "mrugania" monitora to rzeczywiscie dla oczu lepiej jak jest wiecej, ale naprawde wiecej niz 60 nie ma co ustawiac bo naprawde roznicy w plynnosci nie zauwazysz a o oczy sie nie martw, bedziesz mial lcd (a ceny w dol leca jak szalone) to nie bedziesz mial problemow ze wzrokiem i ustawieniami fps.
|
Oo zgon...
To tzw. przez kolegę "mruganie" to nic innego jak pionowe odświeżanie monitora. Ma dość duży wpływ na to czy nasze oczy szybko się męczą przy pracy z monitorem. Im mniejsze odświeżanie tym szybciej oczy się męczą co w konsekwencji prowadzi do osłabienia wzroku. Im większe tym lepiej, przy czym optymalna wartością jest tutaj 85 Hz. Jeśli koledze wystarcza 60 Hz to jego sprawa, ale ja na przykład przy 60 Hz jestem w stanie dostrzec pasy, co mnie naprawdę irytuje no i męczy oko. Kolega wychodzi z założenia, że "będzie miał LCD to nie będzie miał problemów ze wzrokiem" - owszem, LCD są przyjaźniejsze dla ludzkiego oka, ale nawet przy LCD optymalne odświeżanie to nie 60 Hz tylko 75 Hz ;-)
Wiem, sorry, że odświeżam stary temat, ale jeszcze ktoś mógłby wziąć tamten post na serio i nastała by plaga niewidomych graczy w Tibie.