Cytuj:
Oryginalnie napisane przez dejw
|
Używanie emotek w tekstach "użytkowych" to szczyt kretynizmu.
Cytuj:
Jest pare sposobów, używanych przez wielu PVP MASTAH
|
Uważasz się za takiego? Bo nie wyglądasz. Z twoich innych postów wyczytałem, że nawet nie miałeś nigdy pacca. Jeśli dodatkowo twój char w podpisie to najlepsze czym możesz się pochwalić, to dobra rada z mojej strony: wyjdź z forum, pograj w Tibie jakieś 2 lata i wróć aby wziąć się za pisanie poradników.
Cytuj:
Keep reading then
|
Nieuzasadnione mieszanie języka polskiego z angielskim w tekstach "użytkowych" to szczyt kretynizmu.
Zarówno przed, jak i po myślniku stawiamy spacje (robi<spacja>-<spacja>jak)
Cytuj:
Trzeci- teren, po jakim się poruszasz. Bieganie po bagnie, gdzie prędkość postaci spada parokrotnie nie jest najlepszym pomysłem
|
A co, jeśli przeciwnik też biega po bagnie? Wtedy nie ma to chyba większego znaczenia, prawda?
Cytuj:
SZÓSTY- jeden z najważniejszych- ZIMNA KREW!!!! Stary, żeby przeżyć, zachowanie spokoju jest PODSTAWĄ. O tym za chwile
|
Nie ma takiego znaku interpunkcyjnego jak 4 wykrzykniki. Po drugie, nie zwracaj się do czytelnika "stary", bo nie wszyscy lubią takie określenie. Po trzecie: nie pisz krzykiem. Jak musisz coś wyróżnić to
bolduj.
Nie zaczyna się zdania od "no więc"
Cytuj:
Sprzęt. Sprzęt leczniczy. Taka jakby prywatna apteczka, czyli manafluidy/uhy. W przypadku UHów- nie jest to sprzęt do używania, gdy w zapasie znajdują się jeszcze manafluidy. UHÓW (będąc sorkiem/druidem/pallem) UŻYWAMY TYLKO W PRZYPADKACH KRYTYCZNYCH, TAKICH JAK SKOŃCZONE ZAPASY MANASÓW, DEEP HP.
|
Klasyczne gadanie, a potem nooby padają bo im było uhów szkoda. Ponadtow Tibii przyjęło się sforumułowanie "low hp" a nie "deep".
Cytuj:
gdy gonieni jestesmy przez knighta, spokojnie możemy używać czaru Exura Gran, gdyż nie zasadzi nam on na tyle silnego comba, by zabić nas w jednej turze.
|
W jednej nie, ale bijąc z broni i np. gfb jest w stanie zadawać większe obrażenia niż będziemy leczyć exura gran. W efekcie, każda tura leczenia się exura gran zbliża nas do śmierci...
Cytuj:
Inaczej sprawa wygląda podczas ucieczki przez sorem- tutaj Exura Vita jest bardziej wskazana. A Utamo Vita? Jest to rodzaj ochorny używany głównie podczas Player Killingu, gdyż na te pare cennych sekund pozwala nam skupić się na atakowaniu bez martwienia o exhaused na czar leczniczy.
|
A potem zostajemy bez many, wystawieni na atak przeciwnika. Mana shield to ostateczność i ogólnie nie polecam.
Cytuj:
Będąc szybkim, gra się przyjemniej. Będąc szybkim, expi się szybciej. BEDĄC SZYBKIM, UCIEKA SIE EFEKTYWNIEJ.
|
Jeśli dla ciebie "być szybkim" jest synonimem zwrotu "mieć bohy" to nie do końca się z tobą zgadzam. Przydatność bohów zarówno w expieniu jak i PvP jest dość ograniczona, w większości wypadków nie warta tej kasy, która możemy dostać za bohy.
A cóż to jest?
Cytuj:
Nie każdy jednak mieszka w ank, przez co nie każdy ma dostęp do piramid.
|
Na piramidach jest pz, więc twoja rada o stosowaniu up-down w tym miejscu jest bezużyteczna. Wystarczy po prostu wejść na piramidę i już jesteśmy bezpieczni, nie potrzeba do tego up-down.
Cytuj:
Jak to rozegrać na zwyklym landzie? Hmm, jest to możliwe - byliście kiedyś na zamku w Ab’Dendriel? Wyjscie z podziemi zamku na jego parter, gdzie znajduje się kolejna drabinka, na drugi poziom, potem drabinka na wieżę z mino archerem- wierzcie, tym sposobem, uciekając przed jedna osobą, można zdziałać cuda- kiedys przez 15 minut 3małem się na 10 hp, jednak w koncu mnie dopadł
|
I po cholere? Co daje takie durne up-down w miejscu tak odległym od depot? Na co, wy nooby, wtedy liczycie? Prędzej czy później zostaniecie trafieni, a w końcu zabici. Up-Down podarowało wam tylko kilka minut życia więcej, ale go nie ocaliło.
Cytuj:
Teraz kwestia, która jest niezależna od nas- laggs, freezes- tutaj krótko- lepiej, żeby ich nie było
|
Ja tam jednak wolę, żeby agresor miał lagi (najlepiej to kicka).
Cytuj:
Zastanawiales się kiedys, jak to się dzieje, ze 70 master sork może zejsc przez 40 druida/sora??
|
Nie ma takiego znaku interpunkcyjnego jak dwa pytajniki. Nie, nie zastanawiałem się. Nad czym tu rozmyślać? 70 lvl był noobem i dał się zabić przeciwnikowi o 30 lvl słabszemu. W Tibii to norma, jeśli weźmie się pod uwagę jakie dzieciaki mogą w tą grę grać i w miarę efektywnie nabijać poziom. W dzisiejszych czasach i na 150 poziomie można znaleźć klasycznego nooba, bo expienie sztuką nie jest.
Cytuj:
Wydaje się to niemożliwe, jednak wiele osób dokonuje tego, na dodatek podczas kilkusekundowych akcji.
|
Nie na dodatek, a właśnie dzięki temu, że te akcje są kilku sekundowe. Kluczem jest tutaj szybkość i zaskoczenie przeciwnika. Podczas dłuższej walki ten 40 lvl ma raczej mierne szanse, biorąc pod uwagę, że 70 lvl sorc ma go na dwa sdki albo jedno ue.
Cytuj:
Jak to się dzieje, że h lvl nie jest w stanie w takiej sytuacji nic zrobic? To proste- zawodnicy podstawieni ,,pod ścianą” SRAJĄ ze strachu. To jest powód, nie ich ,,noobostwo”, bo w koncu mają ten lvl, jednak w decydującej sytuacji strach paraliżuje ich ruchy.
|
To jest właśnie ich noobstwo. Jeśli gracz tak bardzo boi się o swojego chara, że każda walka PvP jest dla niego źródłem zdenerwowania, telepania rękami i paraliżowania ruchów to jest noobem. I nie zmieni tego to, że ma 50, 150, czy 350 lvl. Jest noobem eot.
Cytuj:
Są oczywiście ludzie, którzy swoimi postaciami 30 albo 35 druid są w stanie zabijac postacie 40 + sork, 50 + knight/pall podczas otwartej walki, ale to jest już tzw. PRO
|
To jest noobstwo drugiej strony. W tibii ilość HP co do ilości zadawanych obrażeń jest tak wyważona (pomijając high lvl sorc vs low lvl sorc/pal), że nikt nie padnie jeśli potrafi się leczyć. To że 40+ sork lub 50+ knight padli od 30 lvl druida nie jest zasługą druid (bo jakby ten 50 knight miał mózg tam gdzie trzeba, tj. w głowie, to by nie padł). Skill pvp druida w tym przypadku nie ma nic do gadania.
Cytuj:
Anyway, podczas zaskoku dąż do złapania oddechu- mowie tutaj o momencie, w którym, w przypadku jakiegoś comba, skończy się napalm, przez co będziesz w stanie odetchnąć chociaż na chwile- wtedy zaczynasz myśleć, a nie bać się.
|
To zdanie jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.
Cytuj:
Pokaż swoje umiejętności, siłe swojej postaci. Wiele osób w ten sposób zmienia przebiega walki
|
Może jakieś rady w jaki sposób?
Cytuj:
Więcej nie powiem, gdyż w waszym interesie jest wymyślenie swoich własnych taktyk na ucieczkę.
|
"Więcej nie powiem, bo nie wiem, ale wymyśle jakąś bajeczkę żeby się nie kapnęli".
Tak samo jak z poradnikami dla różnych profesji pisanymi przez nooby. Dokładny guide pt. jak expić na trollach i rotwormach, a na końcu tekst "po 50 lvlu już sam będziesz wiedział gdzie expić, nie potrzebne ci poradniki".
Co do twojego poradnika - nie napisałeś tak naprawdę nic odkrywczego. Zawartość twojego poradnika w skrócie to: uciekaj, oszczędzaj uhy, up-down. Ponadto forma jest raczej zniechęcająca, a twoja rozmowa z Adoplhusem wyraźnie pokazuje, że jesteś raczej niedojrzały emocjonalnie (nie podoba się??////// napisz lepszy!!!1111one). Na plus można ci policzyć poprawność ortograficzną i dobre chęci. To jednak nie wystarczy. Przywołuje jeszcze raz to samo, co powiedziałem na początku: pograj ze dwa, trzy lata w Tibie, osiągnij coś i wtedy dopiero pisz poradniki na forum.