27-09-2004, 19:56
|
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: Sanok
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
|
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
Na samym początku chciałbym powiedzieć, że owszem, jest już temat o ortografii, ale dotyczył on raczej pisowni na forum, a mi chodzi o bardziej ogólnikowe znaczenie pojęcia  No więc zaczynam.
IMO dysleksje śmiało można nazwać chorobą XXI wieku, coraz więcej dzieciaków na nią "choruje". Powoduje ona zaburzenia w poprawnym czytaniu (tak, CZYTANIU, nie PISANIU). Wiele osób myli to pojęcie z dysortografią, ja jednak połącze oba te wyrazy w jedno, co by mi się wygodniej (i krócej) pisało. Jak już wspominałem, naprawde ogromna ilość dzieciaków ma teraz papierek zaświadczający o dysleksji, co powoduje, że np. na głupich szkolnych dyktandach mają taryfę ulgową. Jak dla mnie jest to kompletna bzdura. To, że jakiś 10-latek nie umie poprawnie napisać "góra" czy "samochód" to jest wina nie jakiejś tam dysleksji tylko tego, że rodzice nie dbają o to, żeby ich pociecha umiała poprawnie napisać dany wyraz. No bo jaki jest problem w tym, żeby przycisnąć gówniarza i kazać mu pisać chociażby i 100x tą "górę" czy "samochód"... może i jest to zajęcie żmudne, ale po pewnym czasie na pewno dałoby efekty, bo taki bachor do końca życia by wiedział, jak się pisze "góra"... Jestem w I klasie szkoły średniej i widzę, że 30% uczniów tychże pierwszych klas załatwiło sobie papierek o dysleksji... no ja przepraszam bardzo, ale żeby mieć 16+ lat i nie umieć poprawnie czytać/pisać... cofnąć gościa do podstawówki, niech się nauczy. Nie ma taryf ulgowych dla nikogo. W przyszłości, jak będzie mu ktoś kazał napisać podanie do pracy czy CV to nikogo nie będzie obchodzić, czy masz dysleksję czy nie. Nie umiesz pisać zgodnie z zasadami ortograficznymi - pisz mając słownik na kolanach. Inna sprawa, że rodzicom nie chce się uczyć dzieciaka poprawnej pisowni... takie myślenie "och, on jest chory na dysleksję, jemu trzeba pomóc, załatwmy mu papierek, niech ma lżej w szkole, i tak się dość nacierpiał" nic dobrego nie przyniesie. Ja sam znam kogoś, kto ma w tej chwili 18 lat i nie umiałby nawet przeczytać tego, co właśnie napisałem... o _przepisaniu_słowo_w_słowo_ już nawet nie wspomnę... A co wy myślicie na ten temat? Nie wstydźcie się 
|
Racja, nie ma taryf ulgowych Przepisuj 100x 'choroby' 'wieku' a nie horoby i wiekó, mysle, ze mowiles duzo o sobie 
|
|