Zobacz pojedynczy post
stary 21-03-2007, 18:38   #985
Blader19948
Użytkownik Forum

Blader19948's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2007
Lokacja: Górzów Wlkp.

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Rookstayer
Świat: Aldora
Poziom: 32
Skille: Fist 21
Blader19948 ma numer GG 6065817
Domyślny

Dobra ,tu przetłumaczyłem to co na pewno wiemy:

Urb'ie....................<epitet>,
.......................................!
.............Uman..............Faraon
........Zathroth................!
Zathroth <pochwała ,obraza>,
Zathroth <epitet>,
Zathroth <pochwała ,obraza>,
Zathroth <pochwała ,obraza>!
....krasnoludy.............excalibug,
energia(vis)...
<epitet>...
<pochwała ,obraza>...
.......................Bazyliszek...
Zathroth................Zatragil,
Uman...................Uth'Amon...
Fardos............ ...
Uman.............. ...
Zathroth................
.......[stworzył ,przywołał(res)] Beholdery...
Excalibug..................Kruzak...............,
............................Mintwallin
Marvik.........przemienił(ina) excalibug!
Urb..............Urb................!
........................................!
Uman...............................przemienił(ina) excalibug,
Zathroth energia(vis).............Bazyliszek!
Bazyliszek [zjadł ,zniszczył ,przeklną ,rozbił] excalibug
..........................energia(vis) Mel'Thinas...
Mel'thinas <pochwała ,obraza> [przyzwał ,stworzył(res)] Noodles !
Fardos.................................Zathroth,
[mocno ,strasznie ,masowo]<zrobił coś> Bazyliszek !
Kruzak............................................ ............Excalibug...
........................energia(vis)’mo krasnoludy’przemienione(ina)’s !
.........................Muriel , Urb przeminiony(ina) w Kruzaka ...
<najprawdopodobniej krzyknął> „EXEVO GRAN MAS VIS” !!!
Zathroth {nex’krasnoludy’s} Zathroth {podobne do „adura vita”}!
Fardos <epitet> przemienił(ina).................. ...
……………………………………………………. ...

Bardzo mnie ciekawi słowo „morg” oznaczyłem je jako : „<epitet>” bo występuje w określeniach miecza ,zmieniłem tylko jedną rzecz ktoś kiedyś podał w słowniczku czarów ,że „res” to zmień ,a „ina” to „w coś, kogoś” bo jak przeglądałem czary wyszło bardziej ,że „ina” to przemień ,a „res” to przywołaj ,stwórz. Niestety większość pojęć ,które tu zamieściłem to nazwy własne ,konduktor cytnął większość tych pojęć ,a resztę wyjaśnię później.
Te „…………” to znaczy ,że nie znamy ani jednego słowa z tej linijki.
Pamiętajcie ,że to zbiór tego co było na 60 str. tematu tego co WIEMY NA PEWNO ,a nie jak większość przetłumaczeń : „tylko domysły”. Zastanawiam też się nad tym kto to ten „Urb” bo jego imię pisane jest z dużej litery ,a i jeszcze jedno odkryłem bardzo ważną rzecz ,że nie Kruzak krzyknął UE tylko Urb przeminiony w Kruzaka. Teraz wyjaśnię co znaczą poszczególne nawiasy:
„( )” : z jakiego to czaru
„[]” : że to na pewno któreś z tych słów
„<>” : jaka to grupa słów
„{}” : jakaś dziwna sugestia

Mam nadzieję ,że ułatwiłem trochę robotę gościom zawzięcie dążących do przetłumaczenia tej książki. Jak coś pokręciłem to mnie poprawcie.A i na forum jest jakoś dziwnie ,że odstępy nie działają więc lepiej będzie jak będziecie to czytali z oryginalnym tekstem gdzieś w rogu ekranu.

Dobra edytuje posta żeby wsatawić kropki(...) zamjiast odstępów to przokazji podam pojęcia których nie podał konduktor w tym swoim cytacie:

Mel'thinas- tak nazywa się klucz do skarbca Kruzaka ,istnieje też maciupenieczkie(głupio to brzmi) prawdopodobieństwo ,że to imię Noodles'a jak był człowiekiem

Zatragil- Jedna z magicznych stali użytych do budowy excalibug'a,bardzo cenna,tylko krasnoludzi potrafią ją wykuć

Uth'Amon-Jedna z magicznych stali użytych do budowy excalibug'a,mało o niej wiadomo,jeat zwana także stalą magów (sorcerer)

Urb - Myślę ,że to coś w stylu "Ferumbasa" ponieważ kiedy inkantował UE potem pisało Zathroth coś tam i tłumacze byli bardzo bliscy prawdy ,że to coś w stylu "Zathroth nie zginął zathroth wygrał czyli ,że Urb to sługus Zathroth'a.

Excalibug- "opcja szukaj" (za długo by mówić) dobra nie będe taki co coś mówi i nie dosłownie lepiej wejść tu, o kurde przeszukałem całe forum i nie znalzłem wytłumaczenia co to excalibug no więc trudno : excalibug to taki kozacki miecz ,że można nim odrąbać głowe takiemu uman'owi prawdopobnie jest to MLS lub Warlord sword albo nie. nikt go nigdy nie wiedział połowa graczy wiedzących co to jest uważa nawet ,że o nie istnieje. Ma staty atack 80 defence 60.Jakiś NPC chce go kupić za 1000pc i Magic Plate armor.

Bazyliszek- Obecnie w postaci węża mówią że to on ma klucz do skarbca Kruzak'a, kiedyś wielki potwór. Zanjduję się na Kazodron, można chyba coś z nim zrobić jak się zagra na flecie jakimś specjalnym.I tutaj jescze trochę o nim http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=30191

Beholdery- też by długo mówić, bardzo mądre potworki mają swój własny język nazywany "469", więcej o nich http://tibia.pl/monster/Beholder

Kruzak- wszyscy mówią ,że to imperor kazo jak przeczytałem pierwsze 10 stron nic mi to nie mówiło teraz objaśniam baze ,że emperor to taki facet co ma władze i armię i w ogóle jest taki silny kozak a dla totalnych nobów to kazo to skrót od Kazodron.

Minwallin- Widzę tu bardzo wyraźne powiązanie Mintwallin to takie miasto(stolica minotaurów) ,które jest całkowicie ruiną bo Urb krzyknął : "exevo gran mas vis" i wszystko rozpiep****,i jeszcze tutaj więcej o nim http://tibia.pl/show_page.php?p=mapy-mintwalin

Ostatnio edytowany przez Blader19948 - 23-03-2007 o 18:48. Powód: ortografia
Blader19948 jest offline   Odpowiedz z Cytatem