Witam!
Do tej sprawy nie można podchodzić tendencyjnie (nieobiektywnie, stronniczo). Chodzi mi o to, że np. "Pan/pani X gra knightem i mówi, że knight jest najlepszy", albo "Pan/pani Y gra palem i przedstawia go w samych superlatywach".
Na przewagę jednej profesji nad drugą składa się ogromna liczba czynników (Na plus dla paladyna zalicza się otwartą przestrzeń, a dla knighta zamknięte pomieszczenia). Ponadto czynniki mogą się kumulować, co powoduje, że jedna strona może powiększyć uzyskaną przewagę (Jak wyżej wspomniana otwarta przestrzeń połączona z szybkością paladyna powiększa jego przewagę. Natomiast korzystne dla knighta będą zamknięte pomieszczenia o skomplikowanej budowie, np. labirynty z dużą ilością przeszkód). I one właśnie (te wspomniane i niewspomniane czynniki) odgrywają ogromną rolę w pojedynku tych dwóch profesji. Podkreślam, że chodzi o pojedynek pomiędzy nimi.
Pragnę także zauważyć, iż każda z profesji (wychodzę tu poza temat) ma swoje plusy i minusy. Powoduje to, że następuje równowaga pomiędzy nimi i żadna nie jest lepsza od innych. Zadbali o to Cipowie, którzy tworząc tą grę stwierdzili, że jeżeli jedna profesja była by lepsza od pozostałych to wszyscy przyszli gracze wybieraliby ją. Doprowadziłoby to do faktu, że po krainach biegaliby tylko sami knighci lub paladyni. A jednak jest inaczej i można spotkać każdą profesję.
Zbliżając się do końca mojej wypowiedzi (i powracając do tematu) pragnę zaznaczyć, że gram paladynem. Jednak nie twierdzę, że jest on lepszy od khighta, ponieważ nie grałem khightem i nie jestem w stanie ich porównać. Proponuję, więc słuchać opinii tych osób, które grały obydwiema profesjami i rozwinęły je (chcę tu wyeliminować osoby, które wyszły z rooka i po pierwszym dead stwierdziły, że wybrana profesja im nie odpowiada), a także biorą pod uwagę czynniki wspomniane przeze mnie.
Mam nadzieję, że moja wypowiedź będzie kluczem do zamknięcia sprawy dotyczącej konfliktu pomiędzy wyborem profesji