Zobacz pojedynczy post
stary 02-04-2007, 18:55   #1
Donas
Użytkownik Forum

Donas's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na emeryturze
Domyślny Konsekwencje wobec "hackerów"

Ostatnio zastanawiałem się nad jedną rzeczą. Nasze forum codziennie zalewa fala "hakjerów" - niestety, to fakt. Podają wszędzie linki do uber filmików, tymczasem nie trzeba dużo się zastanawiać, co kryje się pod szyldem "Mateusz Dragon Wielki solo poi"

Wiem, niewiele można zrobić. Modkowie mogą banować delikwenta, ludzie mogą klnąć na cwaniaczka, tylko, że to nic nie daje.

Z reguły nie jestem wielkim miłośnikiem prawa, lecz wydaje mi się, że tutaj można by tego spróbować.

Otóż na pewno system zarządzania forum ma takie opcje jak wykrycie IP delikwenta, z którego napisano kolejny temat z fałszywym linkiem, prowadzącym do syfa. Skoro jesteśmy uzbrojeni w informacje o IP oraz w dowód winy, to wyciągnięcie prawnych konsekwencji wobec takiej osoby jest dziecinnie proste. Wystarczy wejść na stronę np. http://ip.boo.pl/ip.php i mamy sporo informacji o sieci i mieście hackera.

Wiem, co część z was pomyśli. "No tak, super, ale to jest tylko GRA! Nikt za to nie pójdzie siedzieć!". I tutaj się mylicie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kodeks Karny - przestępstwa przeciwko ochronie informacji, Art. 267.
Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Co to oznacza? Dla nas to, że jeśli administracja forum wystąpi z formalnym wnioskiem do net providera delikwenta, to sprawę można skierować do prokuratury.

Nie mam pojęcia, czy ten projekt wypali. Nie próbuję tutaj rozpocząć prawnej krucjaty przeciw hackerom, tylko poznać wasze zdanie. Zapraszam do udziału w sondzie i wypowiadania się.
Donas jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.