Zobacz pojedynczy post
stary 03-04-2007, 18:23   #14
Donas
Użytkownik Forum

Donas's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Na emeryturze
Domyślny

@janek@
Jeśli nie zauważyłeś, to w większości przypadków słowo hacker umieściłem w cudzysłowiu lub użyłem ironii, ale z przyjemnością wytłumaczę ci co to jest, aby nie było offtopa.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wikipedia
Ironia – sposób wypowiadania się oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, np. w zdaniu Jaka piękna pogoda wypowiedzianym w trakcie ulewy.
W skrócie - nie uważam takie osoby za hackerów, ponieważ nie spełniają chyba żadnych cech, które powinny być przypisane hackerowi.

Napisałeś, że na sądy wydam dużą sumkę... no tak, ale od czego są instytucje publiczne? Prokuratura może ścigać to przestępstwo z urzędu, również i adwokat może być z urzędu. Co z tego, że to tylko gra? Przepis nie mówi o tym, że nie dotyczy to gier, tylko o tym, że każdy, kto chociażby podejmuje próbę pozyskania danych dla niego nie przeznaczonych (a passy są raczej tajne?), ponosi odpowiedzialność karną.

@Nytalith
Co powiedziałbym? Prawdopodobnie argumentowałbym tym, że społeczeństwo naszego forum jest dość duże, a konto czy poszczególne postacie/przedmioty reprezentują pewne wartości w złotówkach (wystarczy wejść na allegro.pl by prokurator mógł zorientować się w przeciętnej wartości waluty tibijskiej w złotówkach).

Kilka dni temu na znalazłem przez google forum programistyczne, na którym administrator ścigał takich hackerów. Przypadki były bardzo podobne - ba, nawet znalazłem jeden wpis z wnioskiem o wyciągnięcie konsekwencji przez net providera wobec kolesia, który usiłował zarazić użytkowników keyloggerem owntibia, dokładnie taką samą metodą co nasi lamerzy.

Jak już powiedziałem, to nie jest krucjata przeciw hackerom, a ja nie chcę stanąć na jej czele. Po prostu jestem ciekaw waszego zdania.

Zdaję sobię sprawę, że rzadko kiedy dana osoba pójdzie siedzieć - ba, rzadkie będą przypadki wyroków w zawieszeniu! Ale myślę, że dla takiego 14-latka to będzie pewnego rodzaju przestroga, gdy policja zapuka mu do drzwi z wezwaniem/upomnieniem.

Ostatnio edytowany przez Donas - 03-04-2007 o 18:26.
Donas jest offline   Odpowiedz z Cytatem