dawno sie nie wypowiadalem w topicach tego typu... w tym tez nie mialem zamiaru, ale kilka osob przyjmuje taka postawe, ze zaczelo mnie skrecac. Zacznijmy wiec, najlepiej od poczatku.
Cytuj:
Moim zdaniem nie poniewaz i tak przez cala historie polski dostawalismy w ciry, nie wazne ile krwi sie wylalo, ilu ludzi przez to zginelo...
|
Bzzt! Wrong! Nie chce mi sie zbytnio rozpisywac w tym punkcie bo to temat rzeka, zatem polece tylko zapoznac sie z historia Polski za czasow Kazimierza Wielkiego czy Wladzia Jagielly.
Cytuj:
Nie ma tu praktycznie zadnych perspektyw na przyszlosc dla "przecietnego" czlowieka.
|
wybacz, ale mloda jestes i gowno jeszcze wiesz, taki wniosek mi sie z twoich wypowiedzi nasuwa. Bodajze p.l juz powiedzial, ze dla "przecietnego" czlowieka nigdzie nie ma perspektyw, ale to tez nie do konca prawda. Radze sie zapoznac z rynkiem pracy, w chwili obecnej w Polsce jest _ogromne_ zapotrzebowanie na technikow (elektronikow, elektrykow), inzynierow, magistrow. Na dzien dzisiejszy dla technika elektronika po skonczonym
wylacznie technikum (ofc z papierkiem potwierdzajacym kwalifikacje zawodowe) robota czeka od zaraz, calkiem niezle platna. "Przecietny" czlowiek ma wylacznie ogolniak z matura, a znajdz mi teraz w Europie kraj, gdzie sama matura wystarczy do tego, zeby zarabiac przyslowiowe kokosy.
Cytuj:
Rzadza nami sami idioci, ktorych to niestety MY (jako Polacy) wybralismy...
|
Bzzt! Wrong again! Jak pamietamy, ostatnie wybory parlamentarne i prezydenckie obyly sie bez spektakularnych wygranych wielka roznica glosow, zatem... dla uscislenia:
wybory parlamentarne '05:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wikipedia
Frekwencja w wyborach wg komunikatu PKW wyniosła w skali kraju 40,57%
|
Prawo i Sprawiedliwość -
26,99%
Platforma Obywatelska RP -
24,14%
sami sobie policzcie jaki to jest procent z liczby osob uprawnionych do glosowania... Narzekaja wszyscy, a na wybory nie ma komu isc. No zajebiscie po prostu.
wybory prezydenckie '05:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez wikipedia
Frekwencja 50,99%
|
Lech Aleksander Kaczyński -
54,04%
Donald Franciszek Tusk -
45,96%
i znowu... ~25% uprawnionych do glosowania wybralo...
A zreszta, takie moje jedno zasadnicze pytanie do tych wszystkich dzieciakow narzekajacych na rzad - w jaki sposob
wy osobiscie doswiadczyliscie skutkow rzadow tych - jak to mowicie - "idiotow, debilow, kretynow"? Hm? Bo nawet jesli, to na dzien dzisiejszy jedyne co mozecie odczuc na wlasnej skorze to rzady Giertycha w MEN, a i na to jak do tej pory nie macie powodow do narzekan (jakis tam procent dzieki niemu ma mature, byc moze religie bedzie mozna zdawac na maturze [co ja prywatnie uwazam za calkiem niezly pomysl, jesli tylko egzamin bedzie faktycznie z
religii, a nie
chrzescijanstwa, ale o tym sie dopiero przekonamy, mundurkow nie ma i chgw czy beda, z telefonow w szkolach i tak nie mozna bylo korzystac)
Cytuj:
Nie widze perspektyw w tym kraju. Nie dziwie sie ludziom, ktorzy uciekli za granice "po lepszy byt".
|
wyjazd za granice za chlebem a patriotyzm... hm... no kurcze, kilka chwil juz siedze i dalej nie widze co wspolnego ma jedno z drugim.
Cytuj:
Jak dla mnie narod polski to ciemna, podstarzala masa, a caly kraj jest kontrolowany przez radio
|
mhm, super... chuj z tym, ze to Polska ma najlepszych informatykow, chuj z tym, ze to Polacy maja jedne z wiekszych osiagniec w dziedzinie techniki... kto by sie takimi detalami przejmowal, nie?
Cytuj:
Ja szanuję ludzi, którzy oddali życie za to byśmy teraz żyli i kształcili się w wolnym państwie.
I powiem Wam szczerze, patriotyzm wyszedł z mody. Nagle wszyscy zaczęli być wielkimi kosmopolitanami i w ogóle.
|
nic dodac, nic ujac.
Cytuj:
Niby mamy ta cala niepodleglosc, ale powiedz mi znasz kogos kto przezywa swieto niepodleglosci w wieku 12-19 lat ? bo ja niezabardzo...
|
nie "ta cala niepodleglosc". Jak juz mowilem, mloda i glupia jeszcze jestes, w tej chwili pokazujesz ze nie rozumiesz jeszcze pewnych rzeczy. Ale coz, jak ja bylem nieco mlodszy niz jestem teraz to 11.11 tez mi sie glownie kojarzyl z dniem wolnym od szkoly, na szczescie z wiekiem zmadrzalem.
Cytuj:
temat rzeka... ja sie chyba w tym momecie utne. : d
|
i to jest wlasnie potwierdzenie moich slow...
Dalej juz mi sie nie chce cytatami sypac, wiec krotkie (ta, akurat) podsumowanie wywodu:
Czy warto byc patriota? Zle postawione pytanie. Nie masz z tego zadnych korzysci, wiec mozna by odpowiedziec, ze nie. Jednak patriotyzm jest takim zagadnieniem, ktorego nie mozna rozpatrywac w kategoriach "warto/nie warto". Ja uwazam, ze patriota nalezy byc, mimo wszystko. Uczysz sie jezyka, uczysz sie historii, poznajesz literature/nie tylko. Wiesz zatem, ze to, co mamy teraz, wcale nie jest najgorszym co moglo nas spotkac... wystarczy popatrzec w prawo, calkiem niedaleko - Ukraina, Bialorus, Rosja... chcielibyscie miec to, co oni tam maja? Nie sadze... O ile u nas istnieje jako-taka klasa srednia, to tam juz tak rozowo nie jest...