Cytuj:
A pojęciem jakim jest honor można sobie dupę wytrzeć nie? To można porównać do prostej sytuacji z ulicy. Idziesz z trzema kumplami i zaczepia Was 2 wyższych i lepiej zbudowanych typów. Po pewnym czasie zaczynają jednego bić. I co wtedy robisz? Uciekasz czy pomagasz kumplowi?
|
Honor...
Oddałbyś życie za kogoś, kogo nie znasz?
Koledzy są mi bliżsi niż Polska. Może ojczyzna to coś więcej niż ziemia, ale jakoś tego nie odczuwam.
Cytuj:
To co, "komuna come back"?
|
Nie rozumiem.
Cytuj:
Nie przesadzaj chlopaczku, naprawde uwazasz, ze opor partyzantow, powstancow, AK itd. w Warszawie byl daremny? Zniszczenia materialne nie sa najwazniejsze, dla mnie wazniejsze jest to, ze teraz moge czuc sie dumny, ze Polacy podczas II WŚ nie zlozyli bronii (postawa Danii, po ataku Hitlera), ale przelewajac krew walczyli do konca (dobrze, nie 'oplacalo' sie to, ale zachowanie honoru jest rzecza bezcenna).
|
A ja nie mogę czuć się dumny z bycia Polakiem. Co jest bardziej znane? Złodziejstwo, czy waleczność Polaków? Z biegiem lat przeszłość się zaciera. Nikt nie mówi o królach, tylko o najświeższych patriotach. Jeśli wybuchłaby 3 wojna, to miejsce starych zajęliby nowi. Powstaną muzea itp. instytucje, a dla mnie one działają nie dla tworzenia jakiejś świadomości narodowej, tylko dla zgarniania forsy.
Cytuj:
Rząd się zmieni za kilka lat, a my będziemy żyli dalej. A z myśleniem, że teraz jest bagno w polityce i mam swój kraj w dupie to się daleko nie zajdzie. To od nas zależy przyszłość kraju. Bo za kilkanaście lat to nasze pokolenie będzie rządziło. Wtedy MY będziemy decydowali co dalej. A jak jeden przyjdzie i powie - Polske mam w dupię, inny - róbta co chceta to kraj na prawdę popadnie w kryzys. I na kogo wtedy zwalimy winę? Na siebie samych?
|
Niech powstanie "Związek Wolnych Republik Europejskich" i będzie gites.
Cytuj:
Absolutnie zgadzam sie, istnieja teorie, ze Stalin nie uczynil Polski kolejna republika radziecka z powodu oporu jaki stawilismy podczas 'tamtych' 63. dni.
|
A zachodnie Niemcy/Litwa, to może też się zaciekle broniły, dlatego dzisiaj nie są komunistycznym epokocofem?
Cytuj:
Co to za pytanie w ogóle? Zawsze warto ;S Patriotyzm to nie coś, z czego masz czerpać jakieś korzyści.
|
Zgadzam się. Tzn. nie zyski materialne. To coś jak altruizm. Satysfakcja bodźcem napędowym.
Cytuj:
Myślę, że dopiero gdybyś "tą całą niepodległość" utraciła, potrafilabyś docenić jak wiele to znaczy.
|
Kiedyś np. Książeta Śląscy celowo oddawali się pod wpływy Czech, tracąc niepodległość. Byli patriotami? Wiem tyle, że umieli zadbać o, nie tylko swój, interes.
@ down
Ludzie nie maszyny. Kase zarabiać muszą.