Zobacz pojedynczy post
stary 09-04-2007, 01:18   #76
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Nie jesteśmy "dupą świata". Obejrzyj sobie filmiki, które zamieściłem w moim pierwszym poście. Jesteśmy ZAPOMNIANYMI bohaterami.
(męczennikami)

Cytuj:
A honor dla kogo się zachowuje? Dla innych? Żeby inni widzieli, że coś zrobiliśmy dla kraju, czy dla tego, aby wiedzieć, że JA (jako człowiek) zrobiłem wszystko co mogłem, by mój kraj był niepodległy?
Honor to pojęcie względne. Michael Jackson (postać wybrana zupełnie losowo jakby co, nic do niego nie mam) może uważać, że ma honor. Kwestia czy uwierzyć jemu, że ma honor, czy jego wrogom uważającym, że go niema.
BTW
Posiadanie honoru dla samego faktu posiadania go jest bezcelowe. Honor to źródło szacunku, i twojego do samego siebie, i innych do ciebie. Połowiczny efekt jest co najmniej marnotrawstwem.
Przykład:
Uważasz, że masz honor. Inni uważają, że go nie masz. Z honorem giniesz na szubienicy za brak honoru... life is brutal, a "ludzie" to liczba mnoga.

PS
Sorry za skróty myślowe.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bastash
Znam wielu ludzi, którzy mówią, że natychmiast wrócili by do kraju, gdyby tu były takie warunki do życia/pracy jak na zachodzie. Ojczyzna to ojczyzna. Twój brat jest w mniejszości.
To akurat z przyzwyczajenia i tęsknoty ludzie wracają do ojczyzny. Pozostaje pytanie, czy wychodzi im to na zdrowie...
Znowu przykład:
Jesteś dzieckiem, rodzice całe dzieciństwo karmią cię... dajmy na to masłem orzechowym. Wyjeżdżasz, zaczynasz samodzielne życie. Z sentymentu karmisz się masłem orzechowym... Rok później umierasz na nieżyt żołądka... Ludzie są z reguły sentymentalni, a nie racjonalni.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel
A nie można tak po_prostu żyć i robić swoje? Bez szumnych haseł, wznoszenia oczu do nieba i narzekania jak nam źle?
Jeżeli szanujesz i podtrzymujesz Polskie tradycje, to powinieneś ponarzekać tak chociaż dwa razy dziennie... (Nie ośmielę się przyrównać w tej sprawie Polaków do przedstawicieli innych narodowości... W większości krajów na pytanie jak leci odpowiada się "dobrze, a co u ciebie?", mało który naród doszedł do takiej perfekcji w technikach "Self pity" co my, i na takie pytanie wylewa jak to benzyna znowu podrożała, albo jak to znowu nie ma na nic pieniędzy...)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa
Wiecie jak kiedys sie pokazywalo, ze jest sie patriota? nie wazne ile sie mialo lat szlo sie ginac za kraj.
Chodźmy wszyscy zostać prafdzifymi patriotami! (potrzebny akompaniament muzyczny, najlepiej coś w stylu "One way ticket"...)

PS
Sailor Moon > FMA??

PS 2
Spoko temat... można się spokojnie pokłócić ze wszystkimi... Mam tylko nadzieję, że jak Hoom wróci nie zmiażdży mnie argumentami za cytowanie jego wypowiedzi...

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 09-04-2007 o 01:41.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem