Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
w chwili obecnej w Polsce jest _ogromne_ zapotrzebowanie na technikow (elektronikow, elektrykow), inzynierow, magistrow. Na dzien dzisiejszy dla technika elektronika po skonczonym wylacznie technikum (ofc z papierkiem potwierdzajacym kwalifikacje zawodowe) robota czeka od zaraz, calkiem niezle platna. "Przecietny" czlowiek ma wylacznie ogolniak z matura, a znajdz mi teraz w Europie kraj, gdzie sama matura wystarczy do tego, zeby zarabiac przyslowiowe kokosy.
|
Europa kusi zarobkami pare razy wiekszymi, jesli nie jest sie wyjatkowo mocno przywiazanym do 'ojczyzny' to jest chyba najmocniejszy argument przetargowy w wyscigu o zatrzymanie fachowcow w kraju.
Cytuj:
Narzekaja wszyscy, a na wybory nie ma komu isc.
|
pisiory na stolkach to w 30% rezultat olewnictwa, w 70% demokratycznego debilizmu ktory nie od dzis miesza u nas i ma sie calkiem dobrze. Zauwaz, ze po obecnych, watpliwych sukcesach koalicji poparcie PiSu nie maleje, jedynie Giertych z przydupasami odplywaja poza prog wyborczy. To jest wlasnie narodowa glupota - wiara ze rozpetana awantura lustracyjna prowadzi do rozliczenia przeszlosci ( o jakze to naiwne ), wiara, ze mundurki rozwiaza problem nierownosci w szkolach ( -.- ), radosc z tego ze zyjemy w rozwijajacym sie gospodarczo ( na zlosc pisiorom ) kraju przypisywana Kaczorom. To wszystko jest obrazem naiwnego ludu, ktoremu mozna wcisnac wszystko, w oczach ktorego mozna sobie przypisac cokolwiek a i tak bedzie on klaskal i oblizywal sie na mysl o kokosach ktore splyna na Polske po wojnie w Iraku. To jest to, co pozwala przypuszczac, ze nawet przy frekwencji rzedu 70% nadal zatryumfuje glupota.
Cytuj:
w jaki sposob wy osobiscie doswiadczyliscie skutkow rzadow tych - jak to mowicie - "idiotow, debilow, kretynow"? Hm? Bo nawet jesli, to na dzien dzisiejszy jedyne co mozecie odczuc na wlasnej skorze to rzady Giertycha w MEN
|
slyszales cos o takim terminie jak "skutki dlugofalowe" ? Myslisz, ze blednie prowadzona polityka zagraniczna czy gospodarcza zaowocuje zmianami z dnia na dzien ?
Cytuj:
wyjazd za granice za chlebem a patriotyzm... hm... no kurcze, kilka chwil juz siedze i dalej nie widze co wspolnego ma jedno z drugim.
|
"nic mnie w tym kraju debili nie trzyma, wyjezdzam, bo tam zaplaca mi tyle ile mi sie nalezy za godziwie wykonywana robote, a Kosciuszka, Edelmanem i Monte Cassino to sie moge podetrzec gdy nie dadza mi nawet kredytu na mieszkanie w tym zapyzialym kraju". Tyle ma wspolnego.
Cytuj:
mhm, super... chuj z tym, ze to Polska ma najlepszych informatykow, chuj z tym, ze to Polacy maja jedne z wiekszych osiagniec w dziedzinie techniki... kto by sie takimi detalami przejmowal, nie?
|
Polacy w ciagu ostatnich 4-5 lat przoduja w wynalazkach z niektorych dziedzin techniki, szkoda tylko, ze potem technologie sprzedaje sie na zachod bo tutaj nie ma pieniedzy nawet na ich przetestowanie, o wdrozeniu nie wspominajac. Mozemy sie za to poszczycic posiadaniem przeszlo 93% swiatowych pomnikow Karola W, oprocz tego kosciolow za 150mln zl i bursztynowych oltarzy.