Zobacz pojedynczy post
stary 09-04-2007, 12:35   #89
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik Pokaż post
w chwili obecnej w Polsce jest _ogromne_ zapotrzebowanie na technikow (elektronikow, elektrykow), inzynierow, magistrow. Na dzien dzisiejszy dla technika elektronika po skonczonym wylacznie technikum (ofc z papierkiem potwierdzajacym kwalifikacje zawodowe) robota czeka od zaraz, calkiem niezle platna. "Przecietny" czlowiek ma wylacznie ogolniak z matura, a znajdz mi teraz w Europie kraj, gdzie sama matura wystarczy do tego, zeby zarabiac przyslowiowe kokosy.
Europa kusi zarobkami pare razy wiekszymi, jesli nie jest sie wyjatkowo mocno przywiazanym do 'ojczyzny' to jest chyba najmocniejszy argument przetargowy w wyscigu o zatrzymanie fachowcow w kraju.

Cytuj:
Narzekaja wszyscy, a na wybory nie ma komu isc.
pisiory na stolkach to w 30% rezultat olewnictwa, w 70% demokratycznego debilizmu ktory nie od dzis miesza u nas i ma sie calkiem dobrze. Zauwaz, ze po obecnych, watpliwych sukcesach koalicji poparcie PiSu nie maleje, jedynie Giertych z przydupasami odplywaja poza prog wyborczy. To jest wlasnie narodowa glupota - wiara ze rozpetana awantura lustracyjna prowadzi do rozliczenia przeszlosci ( o jakze to naiwne ), wiara, ze mundurki rozwiaza problem nierownosci w szkolach ( -.- ), radosc z tego ze zyjemy w rozwijajacym sie gospodarczo ( na zlosc pisiorom ) kraju przypisywana Kaczorom. To wszystko jest obrazem naiwnego ludu, ktoremu mozna wcisnac wszystko, w oczach ktorego mozna sobie przypisac cokolwiek a i tak bedzie on klaskal i oblizywal sie na mysl o kokosach ktore splyna na Polske po wojnie w Iraku. To jest to, co pozwala przypuszczac, ze nawet przy frekwencji rzedu 70% nadal zatryumfuje glupota.

Cytuj:
w jaki sposob wy osobiscie doswiadczyliscie skutkow rzadow tych - jak to mowicie - "idiotow, debilow, kretynow"? Hm? Bo nawet jesli, to na dzien dzisiejszy jedyne co mozecie odczuc na wlasnej skorze to rzady Giertycha w MEN
slyszales cos o takim terminie jak "skutki dlugofalowe" ? Myslisz, ze blednie prowadzona polityka zagraniczna czy gospodarcza zaowocuje zmianami z dnia na dzien ?

Cytuj:
wyjazd za granice za chlebem a patriotyzm... hm... no kurcze, kilka chwil juz siedze i dalej nie widze co wspolnego ma jedno z drugim.
"nic mnie w tym kraju debili nie trzyma, wyjezdzam, bo tam zaplaca mi tyle ile mi sie nalezy za godziwie wykonywana robote, a Kosciuszka, Edelmanem i Monte Cassino to sie moge podetrzec gdy nie dadza mi nawet kredytu na mieszkanie w tym zapyzialym kraju". Tyle ma wspolnego.

Cytuj:
mhm, super... chuj z tym, ze to Polska ma najlepszych informatykow, chuj z tym, ze to Polacy maja jedne z wiekszych osiagniec w dziedzinie techniki... kto by sie takimi detalami przejmowal, nie?
Polacy w ciagu ostatnich 4-5 lat przoduja w wynalazkach z niektorych dziedzin techniki, szkoda tylko, ze potem technologie sprzedaje sie na zachod bo tutaj nie ma pieniedzy nawet na ich przetestowanie, o wdrozeniu nie wspominajac. Mozemy sie za to poszczycic posiadaniem przeszlo 93% swiatowych pomnikow Karola W, oprocz tego kosciolow za 150mln zl i bursztynowych oltarzy.