Zobacz pojedynczy post
stary 09-04-2007, 14:02   #95
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Parys
gdzie kiedyś ludzie ginęli za Polskę i siali postrach wśród wrogów.
Albo odwrotnie

Cytuj:
chrześcijanin, który przetrwał prześladowanie jako ortodoks lub został uśmiercony za wiarę w Jezusa Chrystusa UWAGA.
Czy Ci, którzy walczyli w PW byli zabijani za Chrystusa? Za to, że byli Polakami.
Niemcy zabijali nas za bycie Polakami i bunt przeciwko nim. My jednak ginęliśmy za nasz błogosławiony kraj, i za boga. Taki przykład: wiesz kto jest królową polski?
PS
Spytałem kiedyś dziadka, który walczył za Polskę w powstaniu, kim był Hitler. Odpowiedź była prosta... "wcieleniem szatana"

Cytuj:
Nie porównuj MJ, do śmierci za ojczyznę. Tu bardziej chodzi o walkę/śmierć z honorem. A nie powiesz mi, że człowiek który walczy fair i do samego końca, nie pokazuje, że ma honor.
Owszem pokazuje, ale komu? O to się w tej wypowiedzi rozchodziło. Czy jeżeli nikt nie widzi żeś honorowy człek, to czy inni mają do ciebie szacunek?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Parys
Czy zawsze musi coś wychodzić 'na zdrowie'?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
Ludzie są z reguły sentymentalni, a nie racjonalni.
Cytuj:
W skrócie - pieprzyć historię, wołałbym mieszkać w kraju bez przeszłości, heroizmu bohaterów, żeby tylko więcej zarobić?
Niektórzy tak mają... przykre ale prawdziwe.

Cytuj:
To już jest osobista sprawa każdego człowieka, czy chce wyjechać za granicę i zostawić wszystko, czy woli być w Polsce. Ja bynajmniej nie mam zamiaru się wynosić - za dużo rzeczy mnie tu trzyma.
Dokładnie. Ale czy te 'rzeczy' to objaw patriotyzmu? Nie, to objaw przywiązania do przeszłości.

Przeszłość =/= patriotyzm, znajomość historii to nie jest objaw patriotyzmu... śmierć w walce o kraj to też nie jest objaw patriotyzmu. Dla mnie patriotyzm to sposób postrzegania własnej ojczyzny. Poświęcenie dla niej i miłość do niej to tylko jego skutki, a nie przyczyny.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cloud
ilu prawdziwych "hero" powróciło np. z emigracji aby walczyć za polskę podczas wojen, mało, woleli siedzieć w cieplutkiej francji i pisać gówno warte książeczki które potem ktoś musi przeczytać w ramach lektury i tak gówno z tego mamy.
Ten człowiek chyba nie zdaje sobie sprawy, jak podnoszące na duchu były te "książeczki" dla walczących o wolność kraju.

Cytuj:
Boze co za syfiasy kraj... Kiedys stad wyjade.
W zasadzie "remittances" (tj. pieniądze przesyłane do kraju ojczystego jako wsparcie dla rodziny od osoby, która zmieniła kraj zamieszkania. Nie umiem tego lepiej przetłumaczyć, nie wiem czy w języku polskim jest tego odpowiednik) może wspomóc rozwój gospodarczy kraju. Przykład: Meksyk i pieniądze od emigrantów w USA. Tutaj wszystko zawęża się do kwestii JAKIE działania nazwiemy patriotyzmem.

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 09-04-2007 o 14:17.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem