Na przestrzeni wieków słowo "patriotyzm" zmieniło swoją wagę.
Niegdyś dla ludzi patriotyzmem było pójść w ogień za kraj. Za Polskę. Teraz tylko starsi ludzie są mocno związani emocjonalnie z naszą ojczyzną. Młodzi raczej nie czują się odpowiedzialni za Polskę.
Po pierwsze w naszych czasach ciężko być patriotą. Ludzie nie mają perspektyw żeby byli patriotami. Rządzi nami władza, którą MY jako Polacy sami wybraliśmy, a teraz większość tego żałuje. Najłatwiej jest od tego wszystkiego "umyć sobie ręce" i w ogóle krytykować wszystko i wszystkich. Oczywiście jest dobrze kiedy wszyscy wywieszają flagi za oknami w Dzień Niepodległości, szykują tradycyjnie karpia i kutię na Boże Narodzenie... W moim mniemaniu to tylko pozory. Uczucia gdzieś się zatarły. Wątpię żeby młodzież w wieku 13 - 19 lat przeżywała święta typowo narodowe. Wydaje mi się, że naród to tradycje, ziemia, historia. Teoretycznie patriotyzm powinien być istotny dla młodzieży, ale nie ma dobrego wzoru do naśladowania, bo z jednej strony zwolennicy aborcji i geje, a z drugiej fanatyczni katolicy.
Po drugie jak dla młodzieży patriotyzm ma być istotny, skoro większość nie zna historii własnego kraju, bo lekcje są mało ciekawe, a nauczyciele tylko użerają się z uczniami i mówią o naszej historii tak jakby w ogóle ich to nie interesowało. Rezultaty lekcji historii widać później na sprawdzianach, kartkówkach i testach. Przypuszczam, że gdyby nauczyciel historii zapytał 15 osób w klasie kiedy był Chrzest Polski tylko siedmiu z nich znało by odpowiedź.
Właśnie z wyżej wymienionych powodów uważam, że patriotyzm powinien być istotny dla młodzieży. Nawet jeżeli ludzie będą dalej emigrować z Polski po lepszy byt, powinni pamiętać o swoich korzeniach, tradycji, historii... Zdaje sobie sprawę iż obcokrajowcy są "cięci" na naszych rodaków, ale w głębi serca mam nadzieje, że większość nie będzie się wstydziła powiedzieć: "jestem Polakiem i jestem z tego dumny!". Jesteśmy Polakami i powinniśmy pokazywać się z jak najlepszej strony, aby obalić mity na nasz temat.
@ Onori
1. Tez nie siedze na dupie i nie placze. Tylko poprostu to sa moje przemyslenia. Nie chce jednak stad wyjezdzac, bo mam cos co mnie tu trzyma.
2. Jak juz wczesniej wspomnialam bez 18 roku zycia siedze w klatce i ktos mi ja tworzy (chocby rodzice)
3. Czy ja napisalam, ze to wlasnie Ty jestes nie tolerancyjny... ?
4. Nie mam 18lat wiec sobie gowno zrobie. jak to ktos kiedys powiedzial "dzieci i ryby glosu nie maja"
5. Przeciez wczesniej napisalm, ze chce tylko dac porownanie do tego jak jest np. w polsce a jak w anglii. Zreszta to chyba nie ja zaczelam temat akurat samej pracy, bo ktos napisal, zebym sie zapoznala z rynkiem pracy w Polsce... Zreszta takie sa fakty nawet jak tu znajdziesz dobrze platna prace to za granica (anglia, niemcy...) i tak bedzie lepij platna niz w Polsce.
"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."
Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Ostatnio edytowany przez Chesterkaa - 09-04-2007 o 20:20.
|