Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gangrel
Jedno pytanie: Skąd to ciężkiej cholery wy, mający ledwo naście lat wiece jak wygląda sytuacja na rynku pracy? Starał się ktoś z was o jakąkolwiek prace, poza sprzątaniem ogródka u babci? Pokaż mi sytuację gdzie człowiek po walonym technikum budowlanym ma problem z znalezieniem pracy. Widzieliście? Otóż, pragnę poinformować szanownych państwa że rynek budowniczy jest wsztrzymany przez brak pracowników, bo ci wolą robić na czarno to samo w Anglii, zamiast tu legalnie (i dziś chyba równie opłacalnie biorąc pod uwagę koszt życia) w Polsce.
|
Też masz naście lat...
Co do robotników po fachu, jest to typowy problem dla krajów rozwijających się, wraz z poprawieniem się możliwości edukacji, wszyscy strzelają na wyższe stanowiska. Coraz mniej jest przez to typowych robotników z wymaganymi umiejętnościami. Zauważcie jednak, że prawie każdy kraj przechodzi przez taki okres. Dajmy na to spawacze, dzieci spawaczy są ambitne i idą na uniwerki, spawaczy jest coraz mniej, ale kraju jeszcze nie stać na pełną mechanizację tego zawodu. Myślicie, że ilu spawaczy zatrudnia fabryka mercedesa? Chyba zero, a warsztat pana Juzka? Dajmy na to czterech. Wraz z rozwojem państwa powstaje taka luka w robotnikach, zanim staną się mniej potrzebni przez mechanizację jest ich niebezpiecznie mało. Ale ludzie lubią być postrzegani jako intelektualiści, więc ani marzyć, że ktoś podejmie się pracy spawacza, jak może iść do liceum no nie? Jest to zły przykład, ponieważ takich fachowców brakuje praktycznie w każdym państwie rozwiniętym.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer
Całkowicie się zgadzam. To MY musimy wziąć się do roboty, przestać narzekać, a nie czekać aż rząd stworzy z Polski raj na ziemi.
|
No tak, ale żeby wziąć się do roboty w ulepszaniu swej ojczyzny nie oczekując zysków trzeba już być patriotą, no nie?
Poza tym, slogany w stylu "Pracujmy razem na lepszą przyszłość!" brzmią co najmniej komunistycznie, a jak wiecie obecne pokolenia mają jeszcze awersję do czasów komuny.
Cytuj:
Do cholery jasnej, nie musicie ginąć za kraj, po prostu go szanujcie (piszę do wszystkich osób, które walą teksty typu "gówniany kraj", "syfiasty kraj", "wstyd mi za Polskę"), a nie oczekujcie, że będziecie coś od swojego kraju otrzymywać.
|
Może nie powiedziałbym "wstyd mi za Polskę", ale teksty w stylu "wstyd mi za Polaków" są całkiem na miejscu. (pamięta ktoś jeszcze aferę, gdy jacyś dzicy ludzie z buszu napadli niewinnego człowieka i zabili go dla MP3?? A to ci było straszne... skąd się tacy biorą?...)
Żeby naprostować ten ironiczny tekst: nie twierdzę, że tylko Polacy tak się zachowują ale twierdzę, że wszystko zależy od rozgłosu. Zamiast pokazywać dobre strony naszej narodowości pokazujemy tylko te najgorsze. Potem się dziwić, że mamy taką opinię na świecie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa
Nic nie probuje Wam "wsadzic do lbow" Twoje zdanie ok. Ja mam swoje i trzymajmy sie tego ? Nie pisze przeciez ze mam w 100% racje... -.- kazdy jest tylko czlowiekiem i moze sie mylic.
|
Gdyby forum służyło tylko do wystawiania swoich opinii, nie bywałbym tutaj. Masz nie tylko powiedzieć co uważasz i siedzieć w swoim, masz też spokojnie wysłuchać innych i zainicjować jakieś refleksje. Bezmyślne gadanie "IMO jest tak i tak" nie ma sensu, bo donikąd nie prowadzi.
Cytuj:
Nie oddalbym zycia za niepodleglosc, bo szczerze mowiac gdybym teraz mowil po niemiecku czy rosyjsku to czy bylbym gorszym czlowiekiem?
|
Zależy dla kogo. IMO bardziej evul już nie będziesz
Cytuj:
Praca w policji jest fajna, mundur budzi respekt, praca na pewno ciekawa, ale podejmujac w niej prace decyduje sie na dosyc niskie zarobki.
|
I niebezpiecznie ryzykowne krótkie życie.
Cytuj:
Nienormalne jest chowanie sie pod ziemie w przypadku zagrozenia kraju.
|
Przykro mi, ale jako zwolennik zgładzenia ludzkości jako źródła wszelkiego zła na tym świecie nie mógłbym wziąć udziału w konflikcie zbrojnym. Wojny bez użycia broni masowej zagłady są mało efektywne w redukcji ilości ludzi na świecie, a co gorsza ich efektem jest tak zwany "Post war baby boom" + wszystkie jego echa.
Cytuj:
A co do reszty, źle mnie rozumiesz. Ja po prostu lubię dyskutować i poznawać najróżniejsze opinie starszych, i mądrzejszych ode mnie ludzi. To poszerza mój światopogląd, wiec często po prostu te dyskusje wywołuję. A że nie przejawiam sympatii i jestem chłodna wobec ciebie to inna sprawa.
|
I to jest prawidłowa odpowiedź na pytanie "po co tutaj jestem?" (przy czym "tutaj" oznacza na forum) Dodałbym jeszcze, że starszy to nie zawsze mądrzejszy, a do niektórych opinii należy podchodzić z dystansem. No i oczywiście ewentualne względy osobiste zostawić za drzwiami.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Times
Sądzę że za kilka lat, jak nasz kraj się "wyludni" do Polski zawita dobrobyt i dostatnie życie (...) Za kilka lat w społeczeństwie będzie przeważała wyspecjalizowana, wykształcona ludność.
|
Chyba żartujesz. Gdzie ci zostanie wykształcona ludność? To ona przecież ucieka za granicę! Jak nasz kraj się wyludni z całej inteligenci/magistrów/lekarzy będzie wg. ciebie lepiej? Życie menela na zasiłku to nie jest "lepiej"!
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Zostaw sprawe pracy, o ktora wcale nie jest tak trudno jak sie wydaje ( wspollokator na 3 roku studiow dostaje 1100 za siedzenie w biurze po pare godzin w tygodniu i nie narzeka ). Ocen ogolna sytuacje w kraju, perspektywy gdy rosna obciazenia podatkowe ( pracodawce juz teraz kosztuje prawie 2tys zlotych danie tobie 1000 na reke ), sytuacje sluzby zdrowia ( i zamykane szpitale ), wzrost cen benzyny ( w imie podwyzszanej akcyzy na poczet inwestycji ktorych i tak sie nie wykonuje ) ktory przelozy sie praktycznie na wszystko, destabilizacje sytuacji w kraju ktora na pewno nie zacheca kapitalu zagranicznego do inwestycji w Polsce ( bo jak moze zachecac jesli w ciagu kilku miesiecy mamy 3 ministrow skarbu czy tam gospodarki z 3 diametralnie roznymi planami ), niezdrowa sytuacje spoleczna i uzyskasz obraz panstwa, ktore wydaje sie wykorzystywac kazda okazje zeby odebrac ci kolejne wypracowane zlotowki, podwyzki zapewni ci o polowe mniejsze niz obiecywalo i 5 lat pozniej niz planowane. Bedziesz jezdzil po dziurawych drogach na ktore lozysz od 10 lat, wykupywal leki ktore powinny byc refundowane ale nie ma na to pieniedzy ( bo zezarla biurokracja ), splacal latami kredyt na samochod ( bo stopy procentowe skacza i z nimi odsetki ) i ogolnie oblizywal sie na mysl, jak to w ojczyznie fajnie sie zyje.
|
O! O! I tutaj Kenpachi dobrze mówi. Muszę sobie to gdzieś skopiować...
Cytuj:
Ten narod nie wyciaga wnioskow, i przez to przegrywa szanse...
|
IMO przez to, że wychodzi z założenia, że i tak nie będzie lepiej.
PS
Ja pier... znowu post gigant. Nie będzie miejsca na edycję.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer
Przede wszystkim - kocham swoją ojczyznę.
|
Serce nie sługa.