Zobacz pojedynczy post
stary 19-04-2007, 20:51   #6036
Carrion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 07 10 2006
Lokacja: Polska

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Silvera
Poziom: 65
Poziom mag.: 57
Domyślny

Człowiek wykształcony powinien mieć "jakąś" - ogólną wiedzę na każdy temat.

Ktoś wspomniał o studiach. W tym przypadku też nie jest tak jakby mogło się wydawać, tzn. uczysz się tego co chcesz. Przykład z życia, informatyka na politechnice: pierwsze 2 semestry to głównie matematyka, fizyka, elektronika. Z obserwacji widzę, że co niektórych przyprawiało to o zawrót głowy bo przecież wybrali sie na informatykę, chcieli nauczyć się projektować algorytmy, poznać niskopoziomowe języki programowania a zawracają sobie głowę o elektronach lub dziurach w półprzewodnikach.

Cóż... wszystko jest niezbędne. Jeżeli chce się naprawdę zrozumieć jak coś działa to trzeba mieć wiedzę na tematy o najniższym poziomie, tj. elementarnych zjawiskach fizycznych.

Tak samo jest w gimnazjum/liceum tylko że w troche innym wymiarze. Wiedza wyniesiona z przedmiotów w tymże okresie nauczania przydaje się w życiu. Mi się wydaję, że to zdroworozsądkowe wiedzieć conieco o otaczającym nas świecie Nie mówię, że wszystko mnie interesowało gdy byłem w liceum. Wręcz nienawidziłem historii i języka polskiego. Z perspektywy czasu jednak podejście się zmienia i... mimo wszystko warto było trochę się pomęczyc z tymi przedmiotami

Natomiast jeżeli ktoś jest już tak zaciekły i ambitny to może się postarać o indywidualny tok/program nauczania i skoncentrować tylko na tym co go najbardziej interesuje.

Ostatnio edytowany przez Carrion - 19-04-2007 o 20:52.
Carrion jest offline